Zbog bijele trake odbili poslužiti Hartmann

Florence Hartmann je učestvovala u obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru (Al Jazeera)

Uoči početka obilježavanja Dana bijelih traka u prijedorskom kafiću “Papa Joe” dogodio se incident.

Bivšoj glasnogovornici Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio poslužiti piće jer su oko ruke imali zavezane bijele trake.

Hartmann je u izjavi za N1 rekla kako je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu, jer je Bosna i Hercegovina u svojoj cjelovitosti potpisnica Konvencije o ljudskim pravima Vijeća Evrope” te je navela kako će incident tokom dana prijaviti policiji.

Prema njenim riječima, jedan od zaposlenih u kafiću pitao ju je “zašto još nije u zatvoru”, a drugi joj je rekao kako “bijelu traku ne smije nositi u njegovom kafiću, jer se gosti tako uznemiruju prošlošću.”

Dan bijelih traka

U Bosni i Hercegovini i regiji obilježava se Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan 1992. godine vlasti bosanskih Srba naredile su nesrpskom stanovništvu u Prijedoru da na kuće okače bijele čaršafe i oko ruku vežu bijele trake.

Građani okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” prošetali su glavnom ulicom u Prijedoru i na trgu položili cvijeće za 102 ubijene prijedorske djece.

Još jednom su podsjetiti gradsku vlast na peticiju za izgradnju spomenika ubijenoj deci, na koju gradski čelnici još nisu odgovorili.

Izvor: Al Jazeera i agencije