Zbog blokade iz RS-a zaustavljena kupovina helikoptera

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a najavila je da će osporiti sve akte usvojene jučer u entitetskom parlamentu (Al Jazeera)

Vlast bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira jer ono podrazumijeva povećanje izdvajanja dodatnih sredstava za vojsku, odnosno kupovinu dva helikoptera.

To je novinarima saopćio državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, a potvrdio i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Bevanda je, pak, izrazio očekivanje da će dogovor o ovom pitanju biti ubrzo postignut, jer bi u protivnom bilo ugroženo funkcioniranje svih nivoa vlasti.

Prihvatljivost povećanja

“Vi znate da mi možemo funkcionirati na bazi privremenog finansiranja, ali entitetske vlade ne mogu. I nadam se da sve što bude argumentacija jer je dato opredjeljenje – kad je poplava i požar, onda nam trebaju helikopteri, kad toga nema, onda nam ne treba”, kazao je ministar finansija BiH.

“Naravno da blokiramo, neće dobiti našu saglasnost. Povećanje koje oni traže za vojsku je neprihvatljivo i nećemo dati saglasnost”, istakao je Dodik.

Izvor: Al Jazeera