Zbog bosanskog zatražene smjene u Sandžaku

Ove godine porastao broj učenika koji pohađaju bosanski jezik u tri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu (Al Jazeera)

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžević zatražio je od ministra prosvjete Tomislava Jovanovića da razriješi direktore gimnazija u Novom Pazaru i Sjenici, jer, kako tvrdi, nisu organizovali nastavu na bosanskom jeziku.

U pismu ministru Jovanoviću i državnom sekretaru Muhedinu Fijuljaninu Džudžević je zatražio smjenu direktora novopazarske gimnazije Zorana Milosavljevića i direktora gimnazije Jezdimir Lović u Sjenici Murata Baždarevića.

U pismu se, pored smjene direktora, traži hitan sastanak sa delegacijom Vijeća povodom ovog pitanja, uz napomenu kako su BNV i Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji preduzeli niz mjera kako bi od septembra 2013. godine u Novom Pazaru, Tutinu, Prijepolju i Sjenici počela nastava na bosanskom jeziku.

Nema prostora, uždbenika, kadra

Još u aprilu provedena je anketa u svim osnovnim školama u Novom Pazaru za učenike osmog razreda u kojoj su se roditelji izjašnjavali o modelu nastave po kojem će njihova djeca pohađati nastavu.

„Anketni listići su predavani prilikom upisa u srednju školu zajedno sa svom neophodnom dokumentacijom, što ujedno predstavlja zahtjev roditelja da njegovo dijete pohađa nastavu na bosanskom jeziku“, navodi se u pismu.

Vijeće smatra da su direktori odgovorni, jer nisu u skladu sa zakonom organizovali nastavu na bosanskom jeziku i pored toga što su se roditelji izjasnili da kao pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice žele da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Direktor novopazarske gimnazije Zoran Milosavljević izjavio je agenciji Tanjug da nisu ispunjeni uslovi za nastavu na bosanskom jeziku u toj školi, jer nema dovoljno prostora, nema planova i programa, adekvatnih udžbenika, ni nastavnog kadra.

Izvor: Agencije