Zbog Harveya benzin najskuplji u SAD-u u posljednje dvije godine

Prekid proizvodnje je utjecao na skok cijena motornih goriva na berzi u New Yorku (EPA)

Cijena benzina u SAD-u je skočila na dvogodišnji maksimum, pošto se tropska oluja Harvey ponovo obrušila na američku obalu Meksičkog zaljiva i “zatvorila” najveću rafineriju u zemlji, nakon što je već izbacila iz stroja petinu američkih rafinerijskih kapaciteta.

Rafinerija Port Arthur, u vlasništvu kompanije Motiva Enterprisses, najveća u zemlji, počela je s kontroliranim zatvaranjem pogona zbog velikih poplava, izvještava agencija Bloomberg.

Taj prekid proizvodnje je utjecao na skok cijena motornih goriva na berzi u New Yorku od čak 6,6 procenata, dok pad tražnje za naftom iz fabrika pogođenih olujom drži cijene “crnog zlata” na najnižem nivou u pet sedmica.

Cijena benzina za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe u četvrtak, porasla je za 11,76 centi, na 1,9009 dolara po galonu (3,78 litara), na robnoj berzi u New Yorku, što je najviši nivou u više od dvije godine. 

Pokretanje rafinerije zavisi od povlačenja vode

Benzin za isporuke u oktobru je ugovaran za 5,7 centi skuplje, na 1,6587 dolara, na trgovanju u srijedu rano poslije podne, u 13:40 sati u Londonu.

Kada je riječ o cijenama nafte, američka “laka” nafta WTI za dostavu u oktobru pala je za 45 centi, na 45,99 dolara, za barel na newyorškoj berzi, nakon što se u utorak spustila za 13 centi, na 46,44 dolara, što je bio najniži nivo na zatvaranju od 24. jula.

Sjevernomorska nafta “brent” za oktobarsku isporuku, čije ugovaranje također ističe u četvrtak, skliznula je naniže za 47 centi, na 51,53 dolara, na londonskoj berzi.

Rafinerija Port Arthur u Teksasu ima kapacitet prerade 605.000 barela nafte dnevno, prema podacima Bloomberga.

Ponovno pokretanje proizvodnje zavisit će od povlačenja poplavne vode, saopćeno je iz kompanije.

Izvor: Agencije