Zbog Izraela, humanitarci se plaše pomoći Gazi

Sjedište međunarodnih organizacija koje pružaju humanitarnu pomoć velikom broju stanovnika u Gazi (Al Jazeera)

Piše: Ahmad Fayyad, Gaza

Hashem Ghazal, supervizor programa za zanatsku obuku u palestinskom udruženju Atfalouna (Naša djeca) za gluhu djecu, izrazio je svoju zabrinutost, na znakovnom jeziku, zbog zaustavljanja projekata rehabilitacije i integracije osoba sa oštećenjem sluha. Ovakva situacija rezultat je teških ekonomskih uslova i smanjenja podrške međunarodnih humanitarnih organizacija ovom udruženju. 

Prema Ghazalu, veliki broj gluhih osoba živi u veoma teškim životnim i humanitarnim uvjetima, jer su zaustavljeni njihovi proizvodni projekti. Rezultat je to opsade nametnute Gazi te nemoći državnih institucija da im obezbijede pomoć, nakon što su međunarodne humanitarne organizacije bile primorane zaustaviti svoje usluge kako bi izbjegle pritiske i tužbe izraelske strane.

Šteta koja je nastala zbog sustezanja međunarodnih organizacija da nastave sa svojim humanitarnim radom u Gazi u posljednje vrijeme nije nanesena samo osobama sa oštećenim sluhom, već i stotinama hiljada osoba koje su u stanju potrebe, bolesnim i osobama s posebnim potrebama, kao i svim drugima koji su postali žrtve slabljenja podrške i finansiranja.

Prema Ghazalu, veliki broj gluhih osoba živi u veoma teškim životnim i humanitarnim uvjetima, jer su zaustavljeni njihovi proizvodni projekti

U posljednje dvije godine, izraelska kampanja vršenja pritiska i podsticanja protiv međunarodnih organizacija koje djeluju u Gazi dosegla je svoj vrhunac. Uslijedila su učestala hapšenja radnika ovih organizacija, uvođene su im zabrane putovanja i onemogućavani su dolasci predstavnika tih organizacija koji prate aktivnosti na terenu. 

Naim Kabbajh, direktor udruženja Atfaluna, naglašava da se dobrotvorne organizacije u suštini finansiraju na osnovu uspostavljanja kontakata sa međunarodnim humanitarnim organizacijama. Ta karika je gotovo izgubljena u kontekstu izraelskih pritisaka na radnike tih organizacija i ometanja njihovog kretanja na teritorijama na kojima djeluju.

Izraelsko huškanje

Kabbajh za Al Jazeeru dodaje da je Izrael išao dotle da je vršen pritisak i na donositelje odluka u evropskim i zapadnim državama, što je dovelo do sustezanja međunarodnih humanitarnih organizacija kada je riječ o finansiranju organizacija i udruženja koja se bave humanitarnim radom u Gazi zbog straha da bi mogle biti optužene za podršku Islamskom pokretu otpora (Hamas).   

Amjad Shawa, direktor Mreže nevladinih organizacija u Pojasu Gaze (PNGO), smatra da je izraelsko podsticanje protiv djelovanja međunarodnih humanitarnih organizacija jedan od glavnih razloga koji je doveo do potkopavanja njihove uloge i produbljivanja humanitarne krize u Pojasu.  

Naim Kabbajh tvrdi da Izrael vrši pritisak na djelatnike međunarodnih organizacija

Ističe da palestinski NVO pati od finansijskog deficita koji je dosegao 60 posto, što je rezultat rasta humanitarnih potreba brojnih kategorija društva koje su uistinu pogođene pogoršanjem humanitarne situacije. Oko 80 posto stanovnika zavisi od humanitarne pomoći a skoro 50 posto pati od nedostatka hrane.     

Shawa smatra da izraelski okupatori vršenjem pritiska na humanitarne organizacije nastoje smanjiti humanitarnu pomoć na minimum, kako bi pojačali opsadu i zamutili sliku o lošoj humanitarnoj situaciji stanovnika u Pojasu Gaze pred očima međunarodne zajednice.

Pooštravanje opsade

Salah Abdul Ati, direktor palestinskog Centra za politička istraživanja i strateške studije i borac za ljudska prava, dijeli mišljenje Shawae da izraelska kampanja vršenja pritiska na humanitarne organizacije dolazi u okviru pooštravanja opsade nad Pojasom Gaze. Na taj način se ove organizacije nastoje primorati da djeluju u skladu sa izraelskim uvjetima i politikom prema Pojasu Gaze.   

Abdul Ati navodi da je Izrael, boreći se protiv djelovanja međunarodnih organizacija, spriječio dolazak visokih zvaničnika i specijalnih izvjestitelja Ujedinjenih naroda te članova parlamenta u Gazu, kako bi ih prisilio da svoje aktivnosti podvrgnu sigurnosnim provjerama. Organizacije ne prihvataju takve uvjete jer je to suprotno humanitarnim standardima i narušava suštinu pružanja pomoći osobama u potrebi. 

Skrenuo je pažnju da neuspjeh izraelskih vlasti da osude bilo kojeg radnika međunarodnih organizacija za zloupotrebu humanitarnih fondova i njihovo trošenje na osobe kojima nije namijenjena pomoć u Pojasu Gaze samo potvrđuje da Izrael želi diskreditirati ove organizacije s ciljem da zaustavi dostavljanje pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.    

Abdul Ati tvrdi da kontinuirano smanjivanje sredstava međunarodnim organizacijama koje pomažu ugrožene kategorije stanovništva u Pojasu Gaze dolazi istovremeno sa smanjivanjem usluga koje pruža Palestinska narodna samouprava, ali i vršenjem pritiska na Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNERWA). To će dovest do katastrofalne situacije zbog povećanja broja siromašnih i nezaposlenih, te razoriti društveno tkivo, smatra on.     

Izvor: Al Jazeera