Zbog krađe stoke poginulo više od 200 ljudi

U krađama stoke i napadima odmazde, u Južnom Sudanu je od sticanja nezavisnosti poginulo nekoliko hiljada ljudi (EPA)

U posljednjoj seriji etničkih sukoba i okršaja zbog krađe stoke, u Južnom Sudanu je proteklog vikenda poginulo više od 200 ljudi, a nekoliko stotina osoba je kidnapirano, saopćio je u ponedjeljak guverner sudanske države Jonglei Kuol Manyang.

“Broj ubijenih iznosi 223, a oko 150 je povrijeđeno”, rekao je on za AFP i dodao da se pretpostavlja da je oteto oko 300 žene i djece.

Manyang kaže da je od petka do subote ukradeno oko 100.000 grla stoke, kada su pripadnici etničke grupe u državi Jonglej napali rivalsku grupu Lou Nuer, koja živi u susjednoj državi Gornji Nil.

Te vijesti za sada ne mogu da budu potvrđene iz nezavisnih izvora, jer je oblast u kojoj se to desilo zabačena i teško pristupačna.

Od petka do subote ukradeno je oko 100.000 grla stoke, kada su pripadnici etničke grupe u državi Jonglej napali rivalsku grupu Lou Nuer, koja živi u susjednoj državi Gornji Nil.

Prema agencijama, navedene brojke pokazuju da se radi o napadima velikih razmjera.

U krađama stoke i napadima odmazde u Južnom Sudanu je, od kako je ta država stekla nezavisnost 2011. godine, poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Lokalne vlasti su saopćile da su mladići iz etničke grupe Murle u petak upali u nekoliko farmi stoke i da je ukradeno na hiljade grla.

Na meti napada bilo je osam oblasti sjeverno od grada Akoboa.

Kampanja razoružavanja

U januaru je nekoliko stotina pripadnika grupe Murle ubijeno u sukobu s oko 6.000 boraca, uglavnom iz rivalske etničke grupe Lu Nuer.

Hiljade Murla su zbog tog napada napustili svoje domove.

Taj napad je bio odmazda za masakr u kojem je u augustu prošle godine poginulo najmanje 600 ljudi.

Grupe Marl i Lu Nuer imaju dugu historiju uzajamnih krađa stoke, što je često izazivalo spiralu nasilja.

Oružane snage Južnog Sudana i posmatračka misija Ujedinjenih naroda (UN) u toj zemlji saopćili su da će zbog tih napada u region poslati više vojnika.

Posljednji val nasilja došao je u trenutku dok se vlasti pripremaju da provedu kampanju razoružavanja u državi Jonglej, za šta je angažirano oko 12.000 vojnika i policajaca, koji bi, kako se procjenjuje, mogli prikupiti oko 30.000 komada oružja od tamošnjih civila.

UN su navele da je zbog međuetničkog nasilja u Južnom Sudanu prošle godine dislocirano oko 350.000 ljudi.

Južni Sudan je jedan od najsiromašnijih regiona u svijetu i u njemu jedva da ima puteva, željeznice, škola i bolnica, što je rezultat 20-godišnjeg konflikta, koji je doveo do nezavisnosti od Sudana jula 2011. godine.

Izvor: Agencije