Zbog nasilja i krađa, Mostar pod kamerama

Nadzorne kamere bilježe svaki pokret na jednoj od mostarskih saobraćajnica. Česti izvještaji o pljačkama, neredima, nasilju… za vlast Mostara su signal da nešto u gradu treba mijenjati. Organi reda, tvrde tako u kantonalnoj policiji, ne mogu sve pokriti.

“Vrlo često nismo imali niti očevidaca, niti svjedoka, niti načina da utvrdimo u kojem pravcu su određene osobe pobjegle, određeno vozilo određene marke, boje… Čim ode sa lica mjesta, dalje nemamo nikakve informacije. Međutim ovo bi na tehnički način nadomjestili. Imali bismo potpunu kontrolu”, kaže Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Edukacija osoblja

U međuvremenu traje i edukacija osoblja koje će upravljati operativnim centrom, vršiti nadzor. U cijelom gradu ima tek šest kamera, ali je planirano da ih do kraja projekta bude 76. No, za građane, najvažnije je da se u gradu osjećaju sigurnim.

“Ima kriminala dosta, otuđivanja vozila dosta, a sigurno kad bi kamere bile, da bi bilo bolje”, kaže Mostarac Ibrahim Milavić.

Miroslav Tomić kroz smijeh kaže da bi “174 bio pravi broj”.

Ideja sistema videonadzora stara je tri godine. Isprobana je, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a, u susjednoj Čapljini.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera