Oglasi

Zbog nedostatka dokaza, 475 pripadnika Boko Harama na slobodi

Organizacija nastavlja izvoditi samoubilačke napade na sjeveroistoku zemlje, dok se njihov vođa i dalje nalazi na slobodi.
U napadima i sistematskom nasilju Boko Harama ubijeno je oko 17.000 ljudiReuters - Ilustracija

Vlasti u Nigeriji će zbog nedostatka dokaza osloboditi 475 optuženih za podršku organizaciji Boko Haram, prenosi Anadolija.

Salihu Othman Isah, specijalni savjetnik nigerijskog državnog tužitelja, potvrdio je da će osumnjičeni članovi Boko Harama biti poslani na rehabilitaciju umjesto nastavka suđenja.

Oni su među više od 1.000 osumnjičenih članova Boko Harama čija su suđenja počela prošlog ponedjeljka u nigerijskom gradu Kainji.

Optuženi su za članstvo u organizaciji Boko Haram, ili za sakrivanje informacija o toj naoružanoj skupini.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari nedavno je izjavio da se "era terorizma Boko Harama postupno završava".

Aktivni u Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru

Ipak, skupina nastavlja izvoditi samoubilačke napade na sjeveroistoku zemlje, dok se njihov vođa i dalje nalazi na slobodi. 

Organizacija Boko Haram u Nigeriji je aktivna od 2000. godine.

Napadi i nasilje te organizacije intenzivirani su od 2009. godine, nakon što je u pritvoru umro vođa Boko Harama Muhammed Yusuf.

U napadima i sustavnom nasilju Boko Harama ubijeno je najmanje 17.000 ljudi, a organizacija je od prošle godine aktivna i u Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.