Zbog neimaštine, Makedonci uzimaju bugarske pasoše

Bolji život, rast minimalne plaće i zaustavljanje iseljavanja glavne su teme stranaka uoči prijevremenih makedonskih izbora iduće nedjelje.

Javni dug te države sada iznosi 4,8 milijardi eura, odnosno 51 posto bruto domaćeg proizvoda, što je najviše od nezavisnosti. Gotovo polovica zaposlenih prima 361 euro mjesečno, koliko iznosi prosječna plaća, dok je gotovo svaki četvrti radno sposobni građanin bez posla.

Al Jazeerina ekipa posjetila je obitelj Latifović, koja živi od jedne plaće. Fadil je ostao bez posla još u vrijeme tranzicije, prije 18 godina, dok Zumreta zaradi 570 eura kao radnica u tvornici lijekova.

“Možda da imamo dvije plate, možda bi to bilo drugačije, ali s jednom platom teško se živi, mada ja imam relativno dobru platu za Makedoniju”, kaže Zumreta.

Primanja niža i od 200 eura

Fadil izrađuje skulpture od drveta i priznaje kako se ne zarađuje mnogo od umjetnosti.

“Ma jok, ni najmanje! Ustvari, lijepo mi je kad zaradim, s vremena na vrijeme. Ranije je to bilo bolje, sada više ne. Sad mi je drago kad mi žena kaže: ‘E, hvala Bogu, zaradio si i ti nešto'”, dodaje Fadil.

Prema istraživanju instituta Finance Think, plaću od 200 eura prima 43 posto zaposlenih, gotovo polovica dobiva između 200 i 400 eura, a osam posto ima primanja viša od 400 eura. U Delčevu, gradiću na kranjem istoku Makedonije, većina radno sposobnog stanovništva odlučila se na odlazak u neku od zemalja Europske unije uz pomoć bugarskog državljanstva.

“Posljednjih godina možda sam ja najzaslužniji što je u Delčevu smanjena nezaposlenost, umjesto političara, što se udaraju u grudi. Zato što sam pomogao ljudima da izvade bugarski pasoš, a posjeduje ga gotovo 70 posto stanovnika ovog mjesta, otišli su u Europu da rade i žive”, ukazuje Delčo Gošev, autoprijevoznik iz Delčeva.

Procjene su da oko 90.000 Makedonaca ima i bugarsko državljanstvo. I da još 40.000 čeka na njega. Vančo Novoselski je aplicirao za bugarski pasoš nakon što je, kaže, iz političkih razloga izgubio posao kao profesor.

“Sezonski idemo u Italiju i radimo na vinogradima. Svaki dan po 10 sati i zaradimo blizu 50 eura dnevno. Mlađi idu i u Njemačku, gdje vide svoju budućnost, umjesto u rodnoj zemlji. Nažalost”, govori Vančo.

Obećanja stranaka

“U međuvremenu, političke stranke najavama za veće plate, pokušavaju uneti optimizam. Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije do kraja 2020. godine najavljuje da će minimalna plata iznositi 260 evra, a vladajuća VMRO-DPMNE planira da bude nešto manja – 228 evra”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Međutim, dio ekonomista smatra da najave stranaka nemaju osnova u realnom biznisu.

“Prema trenutnom računu, ima prostora da minimalna plaća sada iznosi 184 eura i da se poveća na 211 eura do 2020. godine. Svako prekoračenje ovog praga može imati negativne efekte, zato što poslodavci ne mogu izdržati dopunski trošak i mogli bi otpuštati radnike”, upozorava Blagica Petreski iz instituta Finance Think.

Procjene su da je četveročlanoj obitelji potrebno oko 1.000 eura mjesečno za pristojan život bez razmišljanja o novom početku izvan granica Makedonije.

Izvor: Al Jazeera