Zbog poreske prevare priveden direktor UBS-a

Problemi se nastavljaju gomilati: švicarska banka UBS je na udaru sudskih tužbi s obje strane Atlantika.

Belgijski istražitelji priveli su čelnog čovjeka ogranka te banke u Briselu, zbog sumnji da je počinio poreznu prevaru tešku više milijardi eura.

“Istraga je u toku, tako da ne možemo precizno reći o kojim se brojkama radi, ali procjena je da je riječ o više milijardi. Jutros je istražni sudija izdao nalog za privođenje gospodina Bruhwilera, direktora UBS banke za Belgiju”, rekla je Al Jazeeri Ine Van Wymersch, glasnogovornica Tužilaštva.

Hapšenje izvršnog direktora Marcela Bruhwilera uslijedilo je nakon što je policija obavila pretres njegove kuće, ureda i kuće jednog klijenta.

Berzansko mešetarenje

Iz banke poručuju da će u potpunosti sarađivati s istražnim tijelima, koji su istragu pokrenuli na osnovu insajderskih informacija o poslovima UBS-a.

“Preliminarne istrage pokazuju dokaze organiziranog ponašanja koje je vjerovatno dovelo do poreskih utaja. To je proizašlo iz vrlo preciznih iskaza bivših radnika koji su napustili banku ili dobili otkaz. Ti ljudi nisu više mogli tolerirati poslovnu politiku banke, zbog čega su se distancirali od iste”, kaže glasnogovornica Wimresch.

UBS se zbog berzanskih mešetarenja našao i pod povećalom američkih istražitelja. Navodno, njihov je broker nesavjesno ohrabrivao klijente na ulaganje u zajednički fond, koji je kasnije izgubio na vrijednosti.

A, prošle sedmice, nezavisni analitičari procijenili su da će UBS morati platiti osam milijardi dolara za kazne i nagodbe povezane s navodnom manipulacijom cijena na deviznom tržištu.

Izvor: Al Jazeera