Zbog snijega hiljade otkazanih letova u SAD-u

Guverner New Jerseyja Phil Murphy u utorak navečer najavio je zatvaranje škola i proglasio vanredno stanje (Reuters)

Sjeveroistok Sjedinjenih Država u srijedu je velikim dijelom bio pod snijegom, pa je tokom popodneva otkazano više od 2.000 letova s aerodroma na tom području, na kojem se strahuje i od prekida opskrbe električnom energijom za hiljade domova.

Blizu 525 letova (42 posto ukupno predviđenih) s Međunarodnog aerodroma “JFK” i na njega otkazano je nakon podneva, 650 letova (50 posto) s Međunarodnog aerodroma Newark i blizu 600 (50 posto) s aerodroma “LaGuardia”, prema podacima sajta za praćenje letova FlightAware.

Aerodromi Bostona i Philadelphije također su zahvaćeni i tamo je otkazano približno 20 posto letova, prenosi agencija Hina.

Vanredno stanje

Agencija koja nadzire tri njujorška aerodroma navela je da svaki od njih ima u pripremi poljske krevete, pokrivače, pelene i mlijeko za djecu.

Između 20 i 33 centimetra snijega očekuje se u New Yorku tokom dana, a do 50 centimetara u ruralnim predjelima država New York, New Jersey i Connecticut, navodi National Weather Service (NWS), državna meteorološka agencija.

Državne škole i javne službe normalno rade, ali je guverner New Jerseyja Phil Murphy u utorak navečer najavio zatvaranje škola i proglasio vanredno stanje.

Nevrijeme je poremetilo i željeznički saobraćaj i nacionalna kompanija Amtrak objavila je da su otkazane vožnje tri voza koji povezuju Washington i Boston.

Izvor: Agencije