Zbog suše u Pakistanu umrle 122 osobe

Među žrtvama pothranjenosti zbog suše je i 41 dijete (AP)

Zbog nestašice hrane i vode uzrokovanih sušom u posljednje dvije godine na jugoistoku provincije Sindhi u Pakistanu, u regiji Tharparkar, tokom protekla tri mjeseca umrle su 122 osobe, od čega 41 dijete, javlja Anadolija.

Prema informacijama od lokalnih izvora, u provinciji na jugu zemlje, na granici sa Indijom, u regiji Tharparkar, koja se nalazi u blizini pustine Tar, broj mrtvih u posljednja tri mjeseca zbog posljedica suše je porastao. Tokom ovog perioda zbog neuhranjenosti su umrle 122 osobe, od čega 41 dijete.

Dvije godine u ovoj regiji nema kiše, a sa viješću da je broj mrtvih porastao i vlasti su počele poduzimati određene korake.

Istraga u provinciji Sind

U saopćenju pakistanske vojske navodi se da su u regiju koja ima probleme zbog suše, prema naredbi premijera Nawaza Sharifa, upućeni ljekari i humanitarna pomoć.

Vlasti provincije Sindhi odbili su pomoć susjedne provincije Punjab, pod navodima da imaju dovoljno mogućnosti za podjelu humanitarne pomoći.

Predsjednik Ustavnog suda Pakistana Tassaduk Huseyin Jilani dao je naredbu da se u provinciji Sind počne istraga o velikom broju mrtvih.

Pustinja Tar prostire se na 200.000 kvadratnih kilometara na pakistansko-indijskoj granici, gdje se porodice koje žive na pakistanskoj strani pretežno bave stočarstvom i poljoprivredom.

Zvaničnici strahuju da će se broj mrtvih na ljeto povećati, jer u zimskom periodu nije bilo dovoljno padavina.

Izvor: Agencije