Zbog zagađenja godišnje umre hiljadu Makedonaca

S problemom zagađenja zraka bore se u Makedoniji. U Skoplju je ovih dana izmjereno 20 puta više lebdećih, tzv. PM čestica u zraku od dopuštenog nivoa.

Te čestice mogu da uzrokuju upalne promjene i smanje otpornost na infekcije, a u težim slučajevima da izazovu srčana oboljenja ili tumor.

U proteklim danima zagađenje zraka oborilo je rekord. U skopskoj općini Aerodrom dostiglo je 20 puta veći nivo veći od dozvoljenog. Uz saobraćaj i industriju, glavni uzroci su pojačan rad termoelektrana, kao i korištenje drva i uglja za grijanje stanova i kuća, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

“Kada pričamo o nekontroliranom sagorijevanju, mislimo na domaćinstva prije svega, ali tu su i nekontrolirano sagorijevanje na deponijama, smeće koje gori, otpad. To su najveći i najopasniji izvori“, kaže profesor  Prirodno-matematičkog fakultet Trajče Stafilov.

Peta najveća stopa smrtnosti u Evropi

Direktno zbog aerozagađenja godišnje, prema podacima Instituta javnog zdravlja, u Makedoniji umre između 900 i 1.200 osoba godišnje. Do prije nekoliko godina brojke su bile i veće, gotovo 1.350 smrtnih slučajeva.

“Život ima svoju cijenu, a zdravstveni troškovi imaju direktnu i indirektnu vrijednost. Procjene su da godišnje gubimo 250 do 300 miliona eura ili 3,5 posto bruto nacionalnog dohotka samo za zdravstvene posljedice aerozagađenja“, smatra Dragan Đorđev iz Instituta javnog zdravlja.

Makedonija ima petu najveću stopu smrtnosti u Evropi zbog zagađenja zraka, prema podacima Instituta javnog zdravlja.

Kažu da bi se godišnje spasilo 800 života i životni vijek stanovništva povećao za četiri godine, kada bi zagađenje bilo smanjeno unutar dozvoljenih granica.

Izvor: Al Jazeera