Žbogar reagira na Thacijevu ljutnju

Thaci: Reakcija na hapšenje Fatmira Limaja (AFP)

Premijer Kosova Hashim Thaci oštro je reagirao na hapšenje i određivanje pritvora za četiri osobe optužene za ratne zločine, među kojima je i Fatmir Limaj bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova i potpresjednik Demokratske partije Kosova.

Thaci je rekao da je to uvreda za sve građane Kosova.

„Niko nema pravo da prezire rat Oslobodilačke Vojske Kosova i borce za slobodu Kosova. Ni EULEX, ali ni niko drugi ne može da usred noći, tajno, iza leđa kosovskih institucija, uhapsi borce za slobodu Fatmira Limaja i druge naše saborce. Ovo je nepravedno, ovo je sramota za pravdu. Ovo je najveća uvreda koja nam se dešava tokom ovih svečanih dana. Niko ne treba da zloupotrebljava povjerenje legitimnih institucija Kosova. Mi smo suverena zemlja, imamo svoje zakone i svoj ustav. Mi smo tu da sprovodimo pravdu, u skladu sa demokratskim standardima“.    

‘Principi demokratskog društva’

Povodom oštrih kritika premijera Kosova iz EULEX-a je stiglo saopćenje u kojem specijalni predstavnik Samuel Žbogar navodi da razumije osjetljivost i emocije u vezi sa ovim slučajem.

Međutim, naglašava da političari i političke institucije, principijelno moraju da izbjegavaju komentiranje aktuelnih predmeta.

“Osnovni princip svakog modernog, demokratskog društva jeste ne miješanje u sudske procese. Sudije djeluju samostalno, tužioci djeluju autonomno, optuženi su nevini dok se ne dokaže krivica. Odluke EULEKS-ovih tužilaca i sudija nikada nisu bile, nisu i nikada neće biti politički motivirane”, saopćio je Žbogar.

Izvor: Al Jazeera