Zdravstveni turizam ‘briše’ granice Srbije i BiH

Terme Ilidža je jedna od šest banja koje učestvuju u projektu, ujedno i jedina privatna (Terme Ilidža)

Piše: Ibrahim Sofić

Kako u prekograničnom prostoru Srbije i Bosne i Hercegovine postoji veliki potencijal u uslugama zdravstvenog turizma, grane koja je sve atraktivnija i konkurentnija u Evropi, ove dvije države odlučile su se na zajednički projekat – “Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom programu Srbija – BiH – Cross Spa”.

Projekat se realizira u okviru IPA Prekograničnog programa Srbija – BiH, koji finansira Evropska unija, a ukupna vrijednost za obje države je 452.152 eura.

Nosioci projekta su Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, dok su partneri Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA (BiH) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor (Srbija).

“Cilj projekta je da se ojača regionalna saradnja i održivi ekonomski razvoj prekograničnog područja Srbija – BiH kroz uspostavljanje zajedničke turističke ponude iz segmenta zdravstvenog turizma. Kroz razvoj i plasman novog zdravstvenog programa unapredila bi se turistička ponuda u prekograničnom području kroz proširenje asortimana turističkih proizvoda koji iniciraju i promovišu zdrav život i odgovornost za sopstveno zdravlje”, ističe Snežana Milisavljević, menadžer projekta u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor.

“Aktivnosti projekta bile su usmerene ne samo na segment zdravstvenog turizma koji se odnosi na rehabilitaciju korisnika, već i na segmente koji pospešuju relaksaciju u spa i wellness centrima u cilju prevencije određenih zdravstvenih problema, negovanje zdravog stila življenja i dostizanje duhovne i fizičke ravnoteže.”

Šta čini turističku destinaciju

U konceptu zajedničkog turističkog proizvoda polazi se od tvrdnje da je prekogranično područje Cross Spa projekta organizirana i prepoznatljiva jedinica koja skupom proizvoda turistima nudi zadovoljenje zdravstvenih i turističkih potreba.

Izdvaja se šest A komponenti koje čine turističku destinaciju – Attractions (Atrakcije), Amenities (Receptivni sadržaji), Accessibility (Pristup), Available Packages (Dostupni aranžmani), Activities (Aktivnosti) i Ancillary Services (Pomoćne usluge).

U projektu se nude brojni sadržaji, traju od tri do 21 dan, a pored domaćih (BiH, Srbija), potencijalna tržišta su i Crna Gora, Makedonija, Rusija, arapske države, te dijaspora.

Specifični ciljevi projekta su: razvoj i plasman novog zajedničkog turističkog proizvoda, odnosno jedinstvene integrirane turističke ponude zdravstvenog (banjskog) turizma prekograničnog područja Srbija – BiH te povećanje kapaciteta ponude zdravstvenog turizma u ovom području kroz širenje asortimana turističkih proizvoda u segmentu koji promovira zdrav život i odgovornost za vlastito zdravlje.

Po tri lokacije

Projektom su u BiH obuhvaćene termalne banje: Reumal Fojnica, Aquaterm Olovo i Terme Ilidža, a u Srbiji tri zračne banje: Čigota na Zlatiboru, Zlatar i Pribojska banja.

Kako bi se ostvarili ciljevi, partneri na projektu su zajednički radili na izradi studije – analize stanja zdravstvenog turizma u prekograničnom području, unapređenju znanja i vještina zaposlenih u sektoru zdravstvenog turizma kroz treninge i obuke koji se odnose na približavanje EU standardima i novim trendovima u poslovanju i prenosu znanja i iskustava lidera iz ove oblasti.

Također se radilo na unapređenju turističke infrastrukture, poput opremanja sale za vježbanje sa 18 različitih sprava u Čigoti, ili rekonstrukcije dijela prostora i opremanje kabineta za zdravo mršavljenje u Aqutermu Olovo.

“Ono što je benefit krajnjim korisnicima – turistima koji koriste usluge zdravstvenog turizma banja prekograničnog područja je činjenica da smo, kroz niz edukacija o standardizaciji ponude u svim segmentima, postigli da sve banje daje standardizovanu i jednaku uslugu, da se ponuda banja u BiH i Srbiji međusobno dopunjuje”, kaže Amra Hadžić iz Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva.

“Svako nudi ono u čemu je najbolji, što se tiče zdravstvenih tretmana, a zajedno nude jednu novu destinaciju Zapadnog Balkana, koja uključuje i ponudu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa prekograničnog područja.”

Hadžić ističe kako savremeni turista, korisnik zdravstvenog turizma koji ima odgovornost za vlastito zdravlje, želi u što kraćem roku obaviti više zdravstvenih tretmana koristeći različite programe, posjetiti što više mjesta, spomenika kulturnog i prirodnog nasljeđa te boraviti na svježem zraku u netaknutoj prirodi i koristiti blagodati termalnih voda.

“Uveli smo posebnu ponudu u tri banje u BiH, obuhvaćene projektom Program zdravog mršavljenja za djecu i odrasle, baziranu na prenosu znanja i iskustava stručnjaka (medicinskog osoblja, nutricionista i profesora fiskulture) Specijalne bolnice Čigota sa Zlatibora, koja ima 25-godišnje iskustvo u ovoj oblasti”, kazala je Hadžić.

Finansiranje iz EU-a

Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor objasnila je neke segmente ovog paketa.

“Dijagnostika počinje u Čigoti, uz upute nutricionista, i ovaj tretman traje sedam dana. Zatim korisnik prelazi u jednu od  tri banje u BiH i nastavlja sa režimom dijete, vježbanja, ali i posebnih fizikalnih vježbi baziranih na korištenju svojstava termalnih voda te velikog iskustva fizijatara i fizioterapeuta u banjama u BiH”, rekla je ona.

Projekat saradnje finansira EU, a Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU-a u BiH, za Al Jazeeru kaže kako EU pozdravlja “svaku inicijativu koja podržava zajednička partnerstva” između BiH i Srbije.

“To je sveukupni cilj svih programa prekogranične saradnje koje finansira EU, odnosno unapređenje saradnje između BiH i susjednih zemalja, posebno u pograničnim područjima. Također pozdravljamo osnivanje Udruženje banja u BiH, uz podršku Udruženja banja Balkana, jer to je dodatni rezultat projekta koji nije bio originalno uključen u planirane rezultate”, kazao je.

Iz Delegacije EU-a u BiH ističu kako je Cross Spa projekat samo jedan od primjera među nekoliko uspješnih inicijativa koje su podržane kroz IPA program prekogranične saradnje.

“Na primjer, u periodu 2007-13 EU je izdvojila 5,5 miliona eura, a 36 projekata je odabrano za finansiranje kao rezultat dva poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične saradnje BiH i Srbija. To je omogućilo da se stanovnici, zajednice i ekonomije u pograničnom području BiH i Srbije udruže kako bi učestvovali u zajedničkim razvojnim inicijativama koristeći svoje ljudske, prirodne i ekonomske resurse”, navodi Mina.

Dalji razvoj

Iz EU-a dodaju kako će nastaviti finansirati program prekogranične saradnje između BiH i Srbije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), a koji će obuhvatiti period 2014-20.

“To će omogućiti dalju podršku i poticaj društvenom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u obje države i podstaći ih u njihovim nastojanjima da pruže bolju budućnost za građane”, kaže Mina.

Projekat je aktuelizirao temu zdravstvenog turizma u prekograničnom području BiH i Srbije, navode iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, i akterima razvoja na svim nivoima pružio korisne alatke za njegov dalji razvoj i promociju.

“U prilog ovome govori i interesovanje relevantnih ministarstava obe države, osnivanje Udruženja banja Federacije BiH, saradnja sa Udruženjem banja Srbija, Medical spa asocijacijom Srbije…”, izjavila je Milisavljević.

Izvor: Al Jazeera