Zdravstvo u Iraku živi na aparatima

Iračani koji protestiraju u posljednje dvije sedmice ne žale se samo na probleme korupcije. Zdravstvo je samo jedan od sektora koji ne funkcionira, u zemlji koja je puna nasilja. U bagdadskoj bolnici Al-Kindi ljekar Radhi Jawad pruža medicinsku njeg, suočen s teškom istinom.

“Nije lako živjeti u gradu punom svakodnevnog nasilja. Nije jednostavno živjeti u gradu uništene infrastrukture i nastojati pružiti najbolju moguću pomoć pacijentima“, govori on.

Iako je ova zdravstvena ustanova čišća i bolje opremljena od mnogih drugih bolnica i klinika u glavnom gradu Iraka, ni ona nije pošteđena krize koja se širi zdravstvenim sektorom, koji je, kako mnogi tvrde, na izdisaju.

Nestašica lijekova, opreme i iskusnog osoblja nije ništa novo za Irak, no u posljednje vrijeme situacija se pogoršava. Sve je teže osigurati čak i osnovne funkcije, kao što je skladištenje lijekova na odgovarajućim temperaturama, iz Bagdada javlja novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom.

“Lijekovi koji se skladište ovdje moraju biti u rashladnim uređajima, koji moraju raditi non-stop. Tokom vala vrućina, kada redovno dolazi do nestanka struje, ova bolnica i ostale ustanove, moraju koristiti agregate“, dodaje on.

Bez vakcina i pomoći trudnicama

U bolnici, čak i kada nije velika gužva, pacijenti na usluge moraju dugo čekati.

“Da sam u kritičnom stanju i da hitno moram na operaciju, morao bih čekati mjesec dana, a to nikako nije uredu”, kaže Muhsen Saber, suprug jedne pacijentice.

Ipak, ovim supružnicima, kao i većini pacijenata u Iraku, liječenje u privatnim bolnicama je preskupo. Međutim, Ministarstvo zdravstva nije jedina iračka ustanova koja se suočava s problemima u pružanju medicinske zaštite. Nedavno su Ujedinjeni narodi najavili nedostatak sredstava, zbog kojeg 80 posto osnovnih usluga u Iraku više neće biti dostupno. Milion Iračana više neće imati zdravstvenu zaštitu.

“Veliki broj djece neće biti vakcinisan. Veliki broj trudnica, kojima je potrebna pomoć tokom i nakon poroda, jednostavno neće dobiti takvu vrstu pomoći“, ističe Lise Grande, koordinatorica UN-a za Irak.

Tri milona ljudi interno je raseljeno u Iraku.

“Sve je ovo veoma bolno. Ljudima treba naša pomoć, a mi ih napuštamo. Kad odete u kliniku koja je do jučer izdavala lijekove, a danas je zatvorena, jer nemamo više novca, ne možete da se ne stidite“, izjavila je Grande.

Ovo je još jedan težak udarac državi čiji stanovnici trebaju sve više pomoći, ali nje je sve manje i manje.

Izvor: Al Jazeera