Zeit: Rusija lažirala satelitske fotografije o rušenju aviona

Ruska vlada je predstavila ove fotografije u julu 2014. godine, sedmicu nakon što je avion pao (Reuters)

Rusija je lažirala satelitske fotografije kako bi pokušala prebaciti krivicu za pad malezijskog putničkog aviona MH17 na Ukrajinu, rezultat je forenzičke analize nezavisnih novinara, prenosi njemački dnevni list Zeit.

Rezultat forenzičke analize je pokazao da su satelitske fotografije digitalno izmijenjene i da se vrijeme kada su snimci napravljeni ne poklapa sa vremenom kada je avion pao.


Izvor: Twitter

Tim platforme Bellingcat je istražio dvije satelitske fotografije ruskog ministarstva odbrane koje su trebale dokazati da je ukrajinska vazdušna odbrana bila aktivna na dan pada aviona.

Ruska vlada je predstavila ove fotografije u julu 2014. godine, sedmicu nakon što je avion pao.

Bacači raketa

Analiza je dokazala da su fotografije napravljene dan prije pada aviona, 14. jula 2014. godine.

Fotografije su također promijenjene.

Bacači raketa su također na jednoj fotografiji odstranjeni i dodati drugoj fotografiji.

Ukrajinske vlasti su nedavno saopštile da je završena operacija potrage za ljudskim ostacima na mjestu pada aviona MH17.

Genadij Zubko, šef vladine komisije za istragu pada aviona, rekao je da je 297 tijela pronađeno, od kojih je 295 identificirano.

Tijela su prebačena u Holandiju.

Avion malezijske kompanije Malaysia Airlines, na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula prošle godine na teritoriji koju kontroliraju proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade, većinom holandskih državljana.

Izvor: Agencije