Zelene beretke se ogradile od izjava Sefera Halilovića

Zelene beretke: Bošnjaci su danas 'jedini razoružani narod u Evropi, koji s pravom strepi za svoju budućnost' (Arhiva)

Udruženje veterana rata “Bosnae-Zelene beretke” osudila je u četvrtak istup bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine, penzioniranog generala Sefera Halilovića.

On je ranije ove sedmice poručio da će bh. entitet Republika Srpska nestati ukoliko dođe do raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i novog sukoba.

“Ratne prijetnje Halilovića dale su alibi srpskim zvaničnicima da poruče kako će Srbija braniti RS i kako će RS proglasiti otcjepljenje, a što se savršeno uklapa u apokaliptični scenario za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopćenju Zelenih beretki, prenose bh. mediji.

Naveli su da su to privatne izjave Halilovića te pozvali bh. političare da se ograde od njih.

‘Ovo nije stav bh. patriota’

“Najviši bošnjački politički, akademski i duhovni zvaničnici dužni da se odmah ograde od privatnih prijetnji Halilovića, iza kojih ne stoje bošnjački narod, kojem ni na kraj pameti nije da prijeti ratom povodom protivustavnog referenduma u RS-u”, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da boračke organizacije također trebaju reći da su prijetnje Halilovića njegova “lična karta, a ne stav bh. patriota”.

Navode da je skandalozno to što su Bošnjaci danas “jedini razoružani narod u Evropi, koji s pravom strepi za svoju budućnost“.

“Bošnjaci nemaju drugog izlaza osim da se pravnim i političkim sredstvima bore za Bosnu i Hercegovinu, a svako ko ih gura u ratnu opciju radi na štetu Bošnjaka. Da li je Halilović ove skandalozne ratne prijetnje kazao kako bi stekao publicitet, ili ih je kazao kao nekadašnji beogradski obavještajac, manje je bitno. Bošnjački zvaničnici moraju se urgentno ograditi od ovog lažnog patriotizma, koji ide na štetu Bosne i Bošnjaka”, zaključuje se u saopćenju.

Halilović je ranije izjavio rekao da će RS nestati ako referendum o Danu RS-a bude proveden, jer će to značiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

‘Vraćanje Ustavu Republike BiH’

“Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi. Onda se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima. Neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, kazao je Halilović.

Po njemu, RS se u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje ima li u Bosni i Hercegovini – i na jednoj, i na drugoj strani – dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio: “Da, apsolutno. I zato apelujem da se dobro razmisli. Jer [bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan] Milošević je umro, JNA [Jugoslovenska narodna armija] ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći Republici Srpskoj. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcijepi”.

Izvor: Agencije