Zeleno svjetlo za sud za ratne zločine

Ukoliko Skupština Kosova ne formira specijalni sud, to će učiniti Vijeće sigurnosti UN-a (Al Jazeera)

Ustavni sud Kosova u srijedu je jednoglasno donio odluku, kojom je faktički dao “zeleno svjetlo” za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, javlja Fena.

Ustavni sud je objavio da amandman na Ustav Kosova, koji se tiče osnivanja specijalnog suda za ratne zločine, ne umanjuje prava i slobode čovjeka određene u 2. i 3. poglavlju Ustava Kosova, javlja Tanjug.

Prema odluci Ustavnog suda, prihvatljivim je ocijenjen zahtjev predsjednika Skupštine Kosova predan 9. marta s amandmanom 24 na Ustav Kosova, a odluka stupa na snagu odmah.

Uskoro usvajanje amandmana

Poslije ovakve odluke Ustavnog suda, Skupština Kosova bi do kraja ovog mjeseca ili početkom maja dvotrećinskom većinom trebala usvojiti predloženi amandman, a potom i zakon o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine.

Da bi zakon o specijalnom sudu bio usvojen, potrebno je da za njega glasa 81 zastupnik.

U Skupštini Kosova, koja ima 120 zastupnika, vladajuće PDK i LDK ih imaju 37 i 30, 20 ih je iz redova manjina, a ostalo su opozicijske stranke.

Kosovski i međunarodni zvaničnici su najavili da će, ukoliko Skupština Kosova ne formira specijalni sud, to učiniti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ranije je Hashim Thaci, sadašnji ministar vanjskih poslova Kosova, izjavio kako je osnivanje specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova uvreda za Kosovo.

Izvor: Agencije