Željezna lady, najbogatija žena svijeta

Rinehart (lijevo) s britanskom kraljicom Elizabeth II tokom kraljičine posjete Perthu 2011. (Getty Images)

Australijski ekonomski sedmičnik BRW tvrdi da je ona najbogatija žena na svijetu, a sigurno je da je najbogatija Australka ikada: Gina Rinehart ima 58 godina, rudarski je magnat i na pitanje šta je za nju ljepota, odgovara: “Ljepota je u željeznoj rudi“.

Kada je njen otac Lang Hancock početkom pedesetih godina 20. stoljeća otkrio jedno od najvećih svjetskih nalazišta željezne rude, izvoz te rude iz Australije je zbog rijetkosti i ograničenosti bio zabranjen.

Poslije desetina hiljada primjeraka rude, taj rudarski kompleks u Pilbari, Zapadna Australija i dalje porodici donosi kraljevska primanja.

Rinehart vjeruje da otkriće njenog oca nije donijelo korist samo porodici, već i cijeloj Australiji, a to vjerovanje je djelimično navelo ovu multimilionerku da se upusti u borbu za dobijanje utjecaja, zahvalnosti i poštovanja.

Nasljednica ili samouka poslovna žena

Sa procenjenim neto ličnim posjedom od najmanje 29,3 milijarde američkih dolara, Rinehart je prvo bila najbogatija Australka, pa zatim najbogatija žena Azije, da bi je BRW proglasio za najbogatiju ženu svijeta – dok poslovna mreža Citigroup procjenjuje da će ona “uskoro dospjeti na svjetski vrh bogatih žena”, sa bogatstvom koje će premašiti 100 milijardi američkih dolara. 

Rinehart voli nositi bisere, a mrzi da je nazivaju nasljednicom rudarske imperije, zato što sebe smatra samoukom poslovnom ženom koja je uspjela da probije svoju kompaniju poslije očeve smrti,1992. godine.


Na antivladinim demonstracijama 2010. [AFP/Getty]

Rinehart  je odlučila da istovremeno bude i medijski magnat, zbog čega je i izazvala toliko pažnje i kontroverze.

Ona sada posjeduje dionice u jednoj od tri vodeće australijske komercijalne televizijske stanice, Channel Ten,  a postala je i najveći pojedinačni dioničar u drugoj po veličini novinskoj grupi u Australiji, Fairfax Media.

Ta grupa izdaje tri značajna dnevna lista – The Age, Sydney Morning Herald i Australian Financial Review, a mnogi novinari Fairfaxa strahuju da će postati marionete  desničarskih gledišta najveće dioničarke.

Crna šala koja kruži u australskim medijskim krugovima je da će Sydney Morning Herald  (u prijevodu ‘sidnejski jutarnji glasnik’), sada postati “Sydney Mining Herald” (sidnejski rudarski glasnik).

Rinehart, međutim, nije uspjela da dobiti mjesto u izvršnom odboru ovog dnevnog lista zbog odbijanja da prihvati deklaraciju o nezavisnosti izdavanja.

U junu je Fairfax Media objavila kako će otpustiti 2.000 radnika, zbog sve većeg utjecaja interneta na printane medije.

Kompanija Hancock Prospecting je cijeli život Rinehart i pored rudarstva najbogatija Australka ima malo interesovanja.

Sudski spor s djecom

Poznata je po tome što radi danonoćno, ali i po brojnim sudskim sporovima koje je vodila i sa svojom porodicom. Među njima su i njen otac, njegov poslovni partner, njen prvi muž, maćeha filipinskog porijekla i troje od njenih četvoro djece.

“Šta god da radim, kuća Hancock je na prvom mjestu. Ništa se neće ispriječiti na tom putu”, rekla je Rinehart u jednom intervjuu.

Njen rani idol bila je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Nakon što je na jednom ručku tada mlada 1977. godine imala priliku upoznati “čeličnu lady”, Rinehart se počela oblačiti  u poslovnom stilu.

Prije dvije godine, laburistička Vlada pokušala je nakratko stati na njen pohod dobijanja utjecaja, planom da uvede dodatni porez na rudarski sektor. Suprotno svom običaju da djeluje iz sjene, Rinehart je 2010. predvodila povorku na demonstracijama protiv Vlade premijera Kevina Rudda, uzvikujući “srešite porez”.

U to vrijeme, kolumnista portala WA Today, u vlasništvu Fairfax Media, napisao je kako se tokom protesta moglo čuti kako milijarderkina zlatna narukvica pjeva refren pjesme švedske grupe Abba „money, money, money“ („novac, novac, novac“), dok je njena vlasnica uzdizala pesnicu tokom protesta.

Nedugo zatim, Julia Gillard postala je premijerka Australije i po preuzimanju dužnosti
najavila ukidanje dodatnog poreza u rudarskom sektoru.

Rinehart je riješena da održi i čvrstu kontrolu nad svojom kompanijom. Trenutno vodi sudsku parnicu sa svojih troje od četvoro djece oko porodičnog nasljedstva koje je Hancock namijenio svojim unucima.

Nasljedstvo koje podrazumijeva i dionice u njenoj kompaniji trebali su dobiti Hancockovi unuci  u septembru prošle godine, kada je najmlađa unuka napunila 25 godina, ali je Rinehart navodno pokušala obezbijediti da datum kada njena djeca mogu postati nasljednici bude 2068. godina.

Prema navodima sadržanim u sudskim dokumentima, ona je navodno zaprijetila svojoj djeci da im prijeti propast ukoliko odbiju da se povinuju njenom zahtjevu za odlaganje dobivanja nasljedstva.

“Potpišite ili ćete sutra bankrotirati. Sat otkucava. Ostalo je sat vremena do bankrota i finansijskog kraha”, zaprijetila je navodno u jednoj e-mail poruci.

Izvori: Al Jazeera i agencije