Željezničar i Sarajevo bez golova u vječitom derbiju

Nogometni klubovi Sarajevo i Željezničar su rezultatom 0:0 završili vječiti derbi odigran na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, javlja novinar Al Jazeere Stipe Sladojev.

Današnji 105. gradski derbi odigran je u prisustvu više od 20.000 navijača.

“Sarajevo je izbjeglo poraz koji bi Željezničaru dozvolio da ga prestigne na ljestvici i omogući mu osvajanje titule. Sarajevo je zadržalo mali, ali vrijedni bod prednosti nad svojim gradskim rivalom”, javio je Sladojev.

Novinar Al Jazeere podsjeća da Sarajevo ima nešto lakši raspored od Željezničara do kraja prvenstva, čime se klub sa Koševa bliži osvajanju tituli prvaka, koju čeka od 2007. godine. 

Osim borbe za bodove i prestiž, vječiti rivali se međusobno bore i za titulu prvaka BiH. Ostala su još dva kola do kraja prvenstva, a bordo tim u narednom kolu gostuje u Vitezu, nakon čega će dočekati Slobodu iz Tuzle. Plavi će dočekati Travnik nakon čega će igrati protiv Čelika na zeničkom Bilinom Polju.
 
Nekoliko šansi za pogodak

Susret Sarajeva i Željezničara je protekao u izjednačenoj igri, a obje ekipe su imale po nekoliko prilika za pogodak, javlja Fena.

Prvo poluvrijeme pripalo je nogometašima Sarajeva, koji su propustili nekoliko prilika za vodstvo. Već na početku utakmice Nemanja Bilbija je pokušao da iznenadi golmana Željeničara Marijana Antolovića, ali je lopta otišla pored gola.

Leon Benko je u 27. minuti pokušao sa desetak metara “makazicama”, ali je Antolović odbranio, a isti igrač je tri minute kasnije iskosa s desne strene šutirao u ugao, ali je golman Željezničara i ovaj put bio uspješan.

Prvu šansu Željezničar je imao u 40. minuti preko Zorana Kokota, koji je šutirao sa sedam metara direktno u Mateja Delača, a u posljednjoj minuti Damir Sadiković se našao u dobroj poziciji, ali je njegov šut izblokiran.

U drugom poluvremenu Željezničar je zaigrao mnogo ofanzivnije, a dobru priliku imao je Hadžiahmetović, koji je sa 16 metara šutirao tik pored gola. Isti igrač je u 60. minutio pokušao sa 25 metara, ali je njegov snažan udarac odbranio Delač.

Do kraja utakmice Sarajevo je imalo priliku preko Krste Velkoskog, koji je iz daljine šutirao snažno, ali direktno u Antolovića.

Trener Sarajeva Dženan Uščuplić nakon utakmice je izjavio da je zadovoljan remijem.

”Tvrda utakmica, nedostajao je pogodak da se otvori i da se igrači opuste. Mogu biti zadovoljan rezultatom, s obzirom na to da ostajemo na prvom mjestu”, kazao je Uščuplić.

”U Vitez idemo po tri boda”, dodao je trener Sarajeva.

Trener Željezničara Milomir Odović je rekao da će njegov tim u utakmicama s Travnikom i Čelikom pokušati doći do bodova.

Susret je sudio Ognjen Valjić iz Banje Luke.


 

 

Navijači na putu na derbi [Izvor: Anadolija]

Navijačke pjesme, baklje i petarde pratile su raspoložene navijače nogometnih klubova Sarajevo i Željezničar, pred današnji derbi, koji se igra na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Grad je obojen u plavu i bordo boju. Navijače i Sarajeva i Željezničara pratio je veliki broj policijaca, javlja Anadolija.

Navijači Sarajeva su se u poslijepodnevnim satima okupili ispred Sarajevske katedrale, odakle su krenuli prema stadionu “Asim Ferhatović Hase”. Na momente su blokirali i saobraćaj u Titovoj ulici. 

Sa druge strane, ispred stadiona Željezničara na Grbavici krenuli su navijači Željezničara. Baklje i petarde su obilježile put navijača oba tima prema stadionu.


Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenje i upravljanje događajima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) donedavno bio je i arbitar Svjetske nogometne federacije (FIFA). Sudio je najzahtjevnije utakmice Premijer lige BiH, te i tri vječita derbija između Sarajeva i Željezničara.

Na stadionu “Grbavica” pravdu je dijelio u 90. okršaju “plavih” i “bordo” nogometaša, a utakmica je završila bez pobjednika i golova.

Pilav je bio delegiran i za 95. vječiti derbi, vjerovatno, jedan od onih koji se najmanje pamte, jer je utakmica odigrana bez prisustva publike. I tada nije bilo golova. Posebnu čast imao je jer mu je ukazana prilika da sudi u jubilarnom 100. “vječitom”, kada je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” Sarajevo slavilo rezultatom 1:0.


Pilav je sudio tri vječita derbija [Anadolija]

“Suditi vječiti derbi Sarajeva i Želje izuzetna je čast, posebno za nas koji živimo u Sarajevu. Velika je to utakmica, u kojoj imate i veliku odgovornost, jer svaka greška može utjecati na rezultat, a nerijetko i izazvati nerede na tribinama. Svi znamo šta znače derbiji Željezničara i Sarajeva, što zbog velikog rivalstva, što zbog bodova i plasmana na tabeli. Drago mi je da mogu reći da sam sudio tri derbija i da tokom i nakon utakmica nisam imao nikakvih problema. Svi susreti bili su korektni i bez primjedbe na moje suđenje”, rekao je Pilav za Anadoliju.

Bez savjeta

Kaže kako ne želi, niti iz današnje pozicije može dijeliti savjete Banjalučaninu Ognjenu Valjiću, sucu današnjeg ukupno 125. i 105. prvenstvenog vječitog bh. derbija.

“Ognjen je jedan od naših najboljih sudija. Uvjeren sam kako će dobro obaviti posao i želim mu svu sreću. Neće mu biti lako, ali ima i znanja i iskustva da na valjan način odradi sve što donese najveća utakmica u bh. fudbalu”, rekao je Pilav.  

Do kraja nikada neizvjesnijeg prvenstva ostala su još tri kola. Današnji “sudar” Sarajeva i Željezničara (početak u 17 sati na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo”) u konačnici mogao bi odlučiti i o novom prvaku BiH.

Nakon 27. kola na tabeli vodi Sarajevo sa 59 bodova, jednim više od Željezničara.

“Gužva” je i za izlazak u Evropu, ali i u borbi za opstanak, pa je N/FS BiH obratio posebno pažnju na regularnost takmičenja i sigurnosni aspekt preostalih mečeva u ovoj sezoni.

“Apelujemo još jednom na sve da se derbi odigra u fer i korektnoj atmosferi, da bude praznik fudbala. I ne samo derbi nego i sve preostale utakmice ovog, ali i preostala dva kola nadam se da će proći kako i dolikuje, da svi pokažemo dodatni napredak koji je evidentan u bh. fudbalu posljednjih godina”, zaključio je Pilav.

Izvor: Al Jazeera i agencije