Željeznice FBiH jure u propast

Rekorder po dugovanjima poreza u Federaciji BiH, koji definitivno zauzima zasluženo prvo mjesto na listi dužnika je Javno preduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, sa ukupnim dugom od gotovo 73 miliona eura.

Između želja i mogućnosti – Željeznice Federacije BiH su ambiciozno željele da povežu 3B – Beograd, Budimpeštu i Beč, i to u velikom stilu.

Ali umjesto toga velčina ambicije se urušila pod veličinom duga.

A sudbina ovog nekadašnjeg džina služi kao upozorenje svim ostalim javnim preduzećima: maštajte manje, radite više, kaže reporter Al Jazeere Marko Pavlović.

„Putnički vozovi, iako sjajno izgledaju, ne pomažu Željeznicama Federacije BiH da ostvare profit“, kaže Pavlović.

Profit dolazi od kargo prevoza. Ali čak i sa tim na kraju ostvarenim profitom nema dovoljno novca da se naplate sva dugovanja.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, Državni revizori Federacije utvrdili su da su Željeznice tokom 2010. poslovale sa gubitkom od  preko 20 miliona eura.

Revizorima nikada nije dat na uvid izvještaj o realizaciji investicija, kao ni obrazloženje zašto one koje jesu planirane Željeznice, na kraju nisu.

Samo na plate, gotovo 4000 zaposlenih, izdvojeno je 39 miliona eura. Kreditna omča oko ovog preduzeća steže sa obavezama od 320 miliona eura. A daleko su najveći dužnik poreske uprave Federacije sa 72,6 miliona eura. Željeznice su pompezno 2006. godine kupile devet putničkih garnitura talgo-vozova za 68 miliona eura. Jedini problem je u tome što je to ekvivalent formule 1 na kaldrmi.

U zemlji gde je prosječna brzina voza 60-70 kilometara na sat – postići brzinu od 240 km na sat je u najmanju ruku, ambiciozno. Novi direktor, tvrdi da se vrlo brzo pokajao kada je preuzeo ovu funkciju u ljeto 2010. Kao i njegov prethodnik, tokom čijeg mandata su ovi vozovi kupljeni, i Nedžad Osmanagić kadar je stranke SDA.

„Pogledajte ovaj voz, postavljam pitanje, moralno pitanje kako je to moglo da se desi? Da se kupi voz za 67 miliona koji će stajati ovde a ne možemo ga pustiti u pogon“, pita se Generalni direktor JP Željeznice FBiH Nedžad Osmanagić.

“Mi imamo veliki problem sa dijelom hrvatske pruge, gdje nam je Hrvatska postavila takve uvjete  za vožnju ovog voza da nam se ne može isplatiti kada bi svaki dan išao 70 puta i bio prepun. Ali to Vlada treba da rješava.”

Vlada Federcije, s druge strane, kaže da radi više nego dovoljno – svake godine odvaja 25 miliona eura. 11 miliona kao subvencije, a ostalo uplaćuju kreditorima kod kojih se preduzeće zadužilo.

Ali i sam ministar, inače kadar rivalskog SDP-a,tvrdi da je zatečen dugom prema poreznicima.

„Moram priznati da je mnogo tih cifara do sad bilo sakrivano. Mislim, ja sam bio blago rečeno iznenađen tolikom cifrom“, kaže ministar prometa i komunikacija FBiH, Enver Bijedić.

Na pitanje kako je moguće da, kao vlasnici, nisu upoznati sa tim informacijama, ministar Bijedić kaže da su te informacije tražili, ali nisu dobili, te da će intenzivirati svoju aktivnost u budućnosti.

Generalni direktor Željeznica, s druge strane, kaže da ta firma sa Ministarstvom nema dobru saradnju.

„Mi s Ministrastvom nemamo nikakvu saradnju, mi smo samo jedan sastanak imali s ministarstvom. Ministar se uopšte ne bavi željeznicama, on se bavi cestama i drugim poslovima. Jer njega da Željeznice interesuju on bi znao za tu brojku“, kaže Osmanagić.

Iz Poreske uprave Federacije kažu da su alarm zbog ne ispunjavanja obaveza Zeljeznica prema njima oglasili još prije 10 godina.

Prije osam godina preduzeće je vrijedilo 750 miliona eura. Danas je procenjena tržišta vrijednost pala na 400 miliona.

Nezavisno od reda vožnje, na red moraju da dodju i ključni problemi bez kojih će, ovom brzinom, kapital uskoro pregaziti novi gubici.

Izvor: Agencije