Željeznice oba entiteta u BiH na koljenima

Željeznicama bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska prijeti stečaj zbog lošeg finansijskog stanja. Iz uprave tog poduzeća priznaju kako su na naplatu stigle tužbe zaposlenika zbog obustave isplate regresa i umanjenog iznosa za topli obrok.

Objašnjavaju da će račun Željeznica biti blokiran ako radnici ne odustanu od tužbi. Stručnjaci za željeznički promet upozoravaju da u lošem smjeru idu i Željeznice drugog bh. entiteta – Federacije BiH. Smatraju kako samo europska transportna politika može spasiti željeznice u Bosni i Hercegovini.

Željeznička stanica u Doboju bila je treće najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji. Ovdje je dnevno prolazilo po 220 vozova. Danas, samo 30-ak, kaže Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara RS.

I on je jedan od radnika koji su tužili firmu, nakon što im je uprava prije tri godine umanjila topli obrok sa 95 na 57 eura i obustavila isplatu regresa. Kaže kako su tako prekršeni zakon o radu i opći kolektivni ugovor.

„Rješenje je da se ipak Vlada, putem svog resornog ministarstva, ozbiljnije uključi u ovaj problem i da se jednostavno iznađe način i finansijska sredstva da se radnicima isplate potraživanja koja ima željeznica prema njima. Sudske presude su tu, mi od njih pobjeći ne možemo“, navodi Marković.

Pravosnažne presude

Sudske presude očekuje 1.720 radnika koji su tužili Željeznice. Ukupan iznos koji bi ova firma mogla platiti je blizu četiri miliona eura. Za sedam pravosnažnih presuda, Željeznice su već dužne blizu 291.000 eura. Iz Sindikata ističu da zbog tih presuda Željeznice ne mogu prodavati ni registrirati službena vozila koja su predmet zapljene.

Reagirala je uprava i generalni direktor Dragan Savanović pozvao je radnike da odustanu od tužbi i upozorio ih da firma može otići u stečaj ako to ne urade.

„Ja, kao prvi čovjek Željeznica, ne vidim prihode, ne vidim realne izvore za izmirenje tih obaveza“, kaže.

Ni entitetski ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić ne isključuje mogućnost stečaja Željeznica.

„Doista ne možemo isključiti takvu mogućnost zbog ovih tužbi koje pristižu, ali u principu maločas sam rekao, mi imamo plan i namjeru da željeznice restruktuiramo i da posluju profitabilno“, rekao je.

Slični planovi najavljuju se odavno, ali bez konkretnih rezultata, iz Sarajeva javlja novinar Al Jazeere Emir Skenderagić.

„Zbog novih Talgo vozova na Željezničkoj stanici u Sarajevu moglo bi se pogrešno zaključiti kako je stanje u Željeznicama Federacije bolje nego u Republici Srpskoj. Uopće nije“, dodaje.

Značajan proces reformi

Upravo ovi vozovi već devet godina skupljaju prašinu, iako su plaćeni 67 miliona eura. U Željeznicama FBiH nisu imali vremena da o tome razgovaraju.

Enes Čovrk, ekspert za željeznički promet iz IPSA instituta u Sarajevu, smatra da su za loše stanje u željeznicama u BiH krive uprave i entitetske vlade. Kaže da su potrebne strategije u skladu s transportnim politikama Evropske unije, u kojima Željeznice imaju dominantnu ulogu.

„To bi suštinski značilo ulazak u jedan značajan proces reformi koje su vrlo širokog spektra i naravno da je to jedan istovremeno bolan proces, jer vidjelo smo i na iskustvima i u zemljama u bližem okruženju, a i u razvijenim zemljama da to nije nimalo lak proces“, ističe Čovrk.

Proces podrazumijeva reformu pravne i tehničke regulative kao i kompletnu reorganizaciju željeznica. Rokovi za provođenje europske transportne politike su 2035. i 2050. godina, dodaje Čovrk.

Kaže da se, u međuvremenu, bh. društvo mora odrediti naspram Željeznica – ili ih koristiti za rješavanje socijalnih slučajeva ili od njih napraviti komercijalno isplativo poduzeće.

Izvor: Al Jazeera