Željeznice Srbije u lošem stanju

Od giganta do gubitaša – uobičajeni je put za mnoge firme socijalističke Jugoslavije koje se nisu snašle u dolazećem vremenu.

Primat u transportu robe i putnika preuzima drumski saobraćaj, a vozovi polako kreću ka zaboravu i gubicima, izvijestio je reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Dragomir Mandić, profesor Saobraćajnog fakulteta, rekao je: “Ima ona pesma Garavog sokaka ‘U Perlezu stao voz’, ako se sećate. Jedna strofa kaže – stara pruga, staro gvožđe, pa je stao voz, mnogo stvari propalo je skroz na skroz.”

Brojni su uzroci koji su doveli željeznicu u ovaj položaj – od lošeg investiranja, velikog broja zaposlenih, do tehničkih i tehnoloških neusklađenosti sa drugim vidovima saobraćaja.

To se nužno odrazilo i na smanjenje broja putnika. A koliko su zadovoljni oni koji putuju?

“Nikako, iskreno! Par puta sam išao sa njima i mogu da kažem da hodam pored njih brže bih stigao nego ovako”, požalio se putnik David Aleksić.

Marko Ivić je kazao: “S obzirom na to kako je bilo u prethodnom periodu, mislim da je sad sasvim solidno. Putujem svaki dan, pa znam da su vozovi relativno redovni.”

“Vozovi idu delimično na vreme, ali često puta nisu čisti, neprijatni mirisi”, ocijenio je putnik Feđa Retijaso.

Prazni vagoni

Rijetki su vozovi u kojima je moguće sresti veći broj putnika, kao naprimjer na popodnevnoj liniji Beograd – Novi Sad.

“Tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina, zbog svakodnevnih gužvi, jedva da ste mogli da se krećete ovim hodnicima. A danas ne samo da možete birati mesto za sedenje, već često imate priliku da budete sami u kupeu, pa čak i vagonu”, izvijestio je Grabež.

Umjesto ostvarenja profita, Železnice Srbije došle su na listu korisnika budžetskih subvencija. Više od 100 miliona eura država godišnje izdvaja za troškove željeznice i osiguravanje plaća 18.000 zaposlenih.

Razloge za ovakvu situaciju mnogi vide u neodgovornom ponašanju vlasnika, odnosno države.

Mandić je kazao: “Zato što je vlast imala prečeg posla. To je jedno, a drugo – sigurno tu ima i socijalnih aspekata zbog ogromnog broja zaposlenih. Ostaviti dobar deo tih ljudi bez posla bilo bi veoma nepopularno. Treće, čitate i po novinama da se mnogi analitičari slažu da su javna preduzeća plen partija koje dođu na vlast, tako da su to sve uzroci zbog kojih je loše stanje na železnici.”

Da bi željeznica postala konkurentna drugim oblicima prevoza, neophodna su velika ulaganja i, kako stručnjaci predlažu, modernizacija važnih pruga.

“To su one pruge koje su deo važnih međunarodnih transportnih linija. Znači, radi se o Koridoru 10 i pruzi Beograd – Bar. Trebalo bi da odustane od korišćenja i modernizacije sporednih železničkih pruga, gde se ne bi isplatilo da država ulaže neka veća sredstva”, ocijenio je ekonomista Milojko Arsić.

Dok se to ne desi, sudeći prema dosadašnjim trendovima, vozovi će se sve rjeđe ukrštati na zapuštenim prugama Srbije.

Izvor: Al Jazeera