Željka Cvijanović mandatarka nove vlade RS-a

Dodik očekuje da Cvijanović između 15. i 20. decembra predloži sastav i program nove vlade (Srna)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik predložio je u nedjelju Željku Cvijanović za mandatarku nove vlade RS-a.

Cvijanović je i u prethodnom mandatu obavljala premijersku funkciju, a za predsjednicu Vlade RS-a izabrana je u martu prošle godine.

“Spremna sam da već za nekoliko dana u Narodnoj skupštini RS-a podnesem ekspoze i zatražim podršku za novu vladu”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dodikom u Banjoj Luci.

Kao prioritet u radu nove vlade najavila je jačanje privrede, stvaranje boljih prilika za otvaranje radnih mjesta i očuvanje postojećih te “sređivanje stvari” u javnom sektoru i uvođenje više reda u rad kontrolnih organa.

Uvjerava da, nakon proteklih godinu i po dana na premijerskoj funkciji, “može nastaviti uspješno da vodi vladu RS-a, jer zna koje su potrebe društva”.

“Znam šta smo uradili, koji su započeti procesi, koje ćemo morati da izvršavamo u nekom narednom periodu”, rekla je Cvijanović, ističući da će entitetska vlada “nastaviti da radi na jačanju RS-a – u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu”.

Vlada do kraja godine

Dodik očekuje da mandatarka Cvijanović između 15. i 20. decembra predloži sastav i program nove vlade, potvrdivši kako je osigurana skupštinska većina, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija.

Podsjetio je da je u proteklom periodu obavio konsultacije s političkim strankama te socijalnim partnerima i drugima te da Cvijanović ima obavezu u roku od 40 dana od dobijanja mandata Narodnoj skupštini RS-a predložiti sastav i novi program nove entitetske Vlade.

Demantirao je, kako je naveo, sva nagađanja koja su se pojavljivale u vezi s izborom nove vlasti u RS-u, jer je, prema njegovom mišljenju, riječ o snažnoj skupštinskoj većini.

Odbacio je i informacije da su u SNSD-u postojali različiti stavovi u vezi s imenovanjem Cvijanović za mandatarku, ističući da je usaglašen prijedlog i da su izmišljene priče o audiosnimku o navodnoj kupovi zastupnika u RS-u.

Bosić: Loša vijest za RS

Imenovanje Željke Cvijanović mandatarkom nove Vlade RS-a za predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića je “loša vijest” za Republiku Srpsku.

“To je direktan kontinuitet politike koja vodi Republiku Srpsku u sve dublje siromaštvo. Kandidovanjem Željke Cvijanović za mandataraku, Milorad Dodik pokušava da osigura bezrezervnu lojalnost svojoj politici, čiji je glavni zadatak zaštita onih koji su odgovorni za milionske pljačke Republike Srpske i enormno bogaćenje malog broja ljudi”, poručuje Bosić.

Prema njemu, “korupcija je u samoj osnovi vlasti na čijem su čelu bili Dodik i Cvijanović, i to pokazuje i način na koji pokušavaju da ostanu na vlasti kupovinom poslaničkih mandata”.

“Odgovornost za dalje urušavanje Republike Srpske će prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a Vlada na čijem je čelu korumpirani predsjednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika neće imati nikakav legitimitet”, smatra Bosić.

Izvor: Agencije