Željko Komšić proglašen nepoželjnim i u Širokom Brijegu

Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH izazvao burne reakcije (Anadolija)

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević danas je predsjednika DF-a i budućeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića proglasio nepoželjnim u ovoj hercegovačkoj općini.

Široki Brijeg tako slijedi primjer drugih općina i gradova u kojima većinski žive Hrvati koji poslije izbora 7. oktobra izražavaju svoje nezadovoljstvo izborom DF-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Miro Kraljević u saopćenju kaže da su Hrvati u BiH još jednom prevareni te da Željko Komšić nije dobrodošao u Široki Brijeg i da je za gradsku upravu “persona non grata”.

“Nažalost, mi Hrvati smo opet prevareni. Bošnjačkim glasovima dirigiranim od političkoga Sarajeva Željko Komšić ponovo je izabran na poziciju koja pripada Hrvatima. Ovakva politička situacija nikome na donosi dobro, a najmanje Bosni i Hercegovini. Izbor Komšića je nelegitiman i to je jasna poruka koju želimo poslati. Također, kao takav nije dobrodošao u naš Široki Brijeg i on je za nas ‘persona non grata'”, zaključio je Kraljević.

Nepoželjean na području opštine Usora

Ranije je Željko Komšić proglašen personom non grata u opštini Usora, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

“S obzirom na to da su u Predsjedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz općine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom djelovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiće područje ove lokalne zajednice, gdje većinski žive Hrvati jer ga ne smatraju svojim legitimno izabranim predsjednikom”, piše u saopćenju.

Novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnim u svojim sredinama proglasili su i načelnici hercegovačkih općina Grude, Čapljina i Posušje, potom Čitluka i Livna, a njihov primjer je slijedilo i 11 općina Srednje Bosne.

“Budući da je Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, u svom prvom obraćanju nakon protivustavne i nezakonite pobjede za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Hrvatima u Srednjoj Bosni poslao posebnu poruku i posvetio nam nekoliko minuta svog govora, i mi njemu posvećujemo ovo pismo i javno dajemo do znanja kako na prostore Srednje Bosne gdje žive Hrvati nije dobrodošao, ukoliko on uopće zna gdje žive Hrvati u Srednjoj Bosni jer je podršku dobio u bošnjačkim mjestima po našim općinama”, stoji u pismu.

„Uzurpirao pravo Hrvatima“

U pismo se dalje navodi i kako je SBK mješoviti kanton, jedan od rijetkih u Federaciji BiH, i da je hrvatski narod na ovim izborima dao podršku Draganu Čoviću, više od 90 posto u svim općinama SBK, i da u sukladu s tim Željko Komšić nema što tražiti na teritoriji tog kantona.

“Željko Komšić je osoba koja je već prethodno u dva mandata uzurpirala pravo Hrvatima da izaberu svog člana u Predsjedništvo BiH, i nije mu bilo dosta, pa je ponovno iskoristio anomalije ustavnog uređenja države. Ovim putem jasno mu poručujemo kako Bosna i Hercegovina nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i građana. Kad bude zastupao građane Bosne i Hercegovine, Željko Komšić nek slobodno zaobiđe područje Srednje Bosne gdje žive Hrvati jer je na tom području Željko Komšić persona non grata”, naveli su u pismu.

Pismo su potpisali: načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić, predsjedavajući Općinskog vijeća Dobretići Marko Idžanović, načelnik općine Kreševo Renato Pejak, načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić, načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak, predsjedavajući Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica Branko Stanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Travnik Fabo Stanić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Travnik Vlatka Lukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Gornji Vakuf – Uskoplje Goran Batinić, predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

Izvor: Agencije