Željko Sertić novi ministar privrede Srbije

Skupština Srbije izabrala je Željka Sertića za novog ministra privrede.

Za izbor Sertića glasalo je 178 zastupnika, a protiv su bila četiri od ukupno 182 zastupnika u sali.

Sertić je potom položio zakletvu.

Resor bi trebalo da preuzme u trenutku kada je javni dug zemlje dosegao 20,9 milijardi eura, odnosno više od 64 posto BDP-a i nastavlja da raste.

Svaka peta radno sposobna osoba u Srbiji je nezaposlena.

Dugovi u milijardama eura

Novog ministra čeka i završetak procesa restrukturiranja 156 javnih preduzeća koja su akumulirala 2,4 milijarde eura duga, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Godišnje je država za te kompanije iz budžeta izdvajala 750 miliona eura.

Željko Sertić kaže da će raditi na stvaranju klime za otvaranje novih preduzeća i razvoj postojećeg preduzetništva, ali i da će kao novi ministar završiti proces restrukturiranja i privatizacije preduzeća koja su i dalje u državnom vlasništvu.

Obrazlažući  prijedlog za izbor Sertića za ministra privrede, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je da privrednici očekuju od Sertića, dosadašnjeg predsjednika Privredne komore Srbije, da ih i dalje razumije.

“Prvi posao ministra biće završetak privatizacije, između ostalih i preduzeća u restrukturiranju. Privatizacija je veoma zahtevan i složen posao s obzirom na nasleđene probleme, kao i na činjenicu da više desetina hiljada radnika očekuje da baš njihova firma nađe kupca”, rekao je Dačić.

S druge strane, opozicija navodi da Sertić nije kvalifikovan da obavlja svoj posao.

Vođa Nove stranke Zoran Živković izjavio je  u Skupštini Srbije da  Sertić nema “ni stručne i političke kvalifikacije” i da će biti samo nova marioneta.

“Imamo million privrednika kakav je bio Sertić, on jeste član Srpske napredne stranke, ali nije čak ni njen istaknuti član. Ono što [premijer Srbije Aleksandar] Vučić ovim predlogom želi jeste da i dalje drži sve konce u svojim rukama”, ocijenio je Živković.

Izvor: Al Jazeera i agencije