Zeman: U Češkoj je proizveden i testiran agens novičok

Svijet je još manje siguran jer je osim trgovinskog rata između Amerike i Kine izbio trgovinski rat između Amerike i EU-a, poručio je Zeman (Arhiva)

Vojska Češke Republike razvila je i testirala nervni agens novičok, izjavio je predsednik te zemlje Miloš Zeman za Televiziju Barandov.

On je svoju izjavu zasnovao na izveštaju vojne obaveštajne agencije, objavljeno je na sajtu iDNES.cz.

Zeman je dobio i drugi izveštaj od civilne Bezbednosno-informativne službe (BIS), prema kojem se nije radilo o novičoku.

Zeman je citirao izveštaj BIS u kojem je navedeno da je u novembru prošle godine u vojno istraživackom institutu ministarstva odbrane u Brnu testiran nervni otrov poznat kao A230, kao i da je količina tog otrova bila relativno mala i da je on nakon testiranja uništen, ali da se nije radilo o novičoku.

Zeman je, međutim, uvažio mišljenje vojne obaveštajne službe, koja je prema njegovim rečima, bolje upoznata sa informacijama o proizvodnji novičoka.

Istraživanje novičoka zaustavljeno

Češki predsednik je kazao da je njegov zaključak da je u Češkoj proizveden i testiran novičok, makar i u malim količinama i da je zatim uništen.

“Mi znamo kada i gde se to dogodilo i licemerno je da se pretvaramo da se tako nešto nije desilo”, kazao je on.

Zeman je naveo da se nije raspitivao za razloge istraživanja, ali da zna da je ono zaustavljeno i nije nastavljeno.

Češka je odbacila navode Rusije da je novičok, kojim su u Solzberiju otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka, možda proizveden i u Češkoj.

Zeman je potom ipak zatražio od BIS da sačini izveštaj povodom ruskih optužbi o novičoku.

Izvor: Agencije