Zemlje EU-a će prihvatiti 25.000 izbjeglica u dvije godine

Pejčinović Burić smatra da Unija treba podržati zemlje zapadnog Balkana suočene s izbjegličkom krizom (EPA)

Evropska komisija objavila je da su joj zemlje Evropske unije obećale prihvatiti 25.000 izbjeglica direktno iz Afrike i sa Bliskog istoka tokom sljedeće dvije godine, što je polovina njihovog broja koji je nedavno odredio Brisel.

“Sretan sam što su se zemlje članice već obavezale da će primiti 25.000 izbjeglica i vjerujem da ćemo postići naš cilj do kraja oktobra”, rekao je komesar za migracije Dimitris Avramopulos u Luksemburgu.

Komesar nije iznio pojedinosti oko dobrovoljnog premještaja izbjeglica na koji su se obavezale države članice čiji su se ministri unutrašnjih poslova sastali u petak.

Francuska je nedavno objavila da će primiti 10.000 izbjeglica koje treba direktno prebaciti iz Nigera, Čada, Turske, Libana i Jordana.

Evropska komisija odredila je da bi u sljedeće dvije godine njih 50.000 trebalo prebaciti u EU, kao sigurnu i legalnu alternativu za opasna putovanje Sredozemnim morem.

Pet stotina miliona eura za podršku

“Otvaranjem legalnih puteva više neće biti potrebe da se riskiraju životi i koriste usluge krijumčara ljudi”, rekao je Avramopulos.

Suprotno spornim relokacijama tražitelja azila iz Italije i Grčke, koje su određene obaveznim evropskim kvotama, premještaji iz neevropskih zemalja ovise o volji zemalja članica.

Brisel može samo dati poticaj te ih pokušati uvjeriti da će to smanjiti broj nedopuštenih putovanja prema evropskim obalama.

Evropska komisija ima namjeru usmjeriti 500 miliona eura za podršku zemljama, odnosno dati 10.000 eura po prihvaćenoj osobi.

“Povećana pažnja bi se trebala posvetiti prebacivanju osoba iz Libije, Egipta, Nigera, Sudana, Čada i Etiopije”, naglasio je Avramopulos.   

Izvor: Agencije