Zemlje EU-a za privremene mjere smanjenja uvoza čelika

Čelik
Kvota bi se uspostavila na temelju uvoza u proteklim godinama (Reuters)

Zemlje članice Europske unije glasovale su za privremene mjere koje je predložila Europska komisija u cilju ograničenja uvoza čelika u taj blok, rekao je glasnogovornik EK-a.

Komisija je predložila kombinaciju kvote i tarife kako bi se spriječio porast uvoza čelika, naročito otkad je SAD uveo takse na uvoz čelika i aluminija.

“Ovo bi trebalo spriječiti negativne afekte trgovinske diverzije, ali i da, u isto vrijeme, održi tradicionalnu opskrbu i efikasno nadmetanje na tržištu EU-a”, rekao je glasnogovrnik EK-a, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Tarifa na uvoz iznad kvote

Kvota bi se uspostavila na temelju uvoza u proteklim godinama, dok bi tarifa od 25 posto bila uvedena za uvoz količine čelika koja bi premašila tu količinu, navode izvori upoznati s predloženim mjerama.

Washington je početkom lipnja uveo tarife od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika, čime je ukinuo izuzeće saveznika SAD-a od tih carina nametnutih drugim trgvinskim partnerima u ožujku ove godine.

Unija je na to odgovorila uvođenjem carina na uvoz brojne američke robe, uključujući poljoprivredne proizvode, poput slatkog kukuruza i kikirikija, zatim burbon, traperice, motore i brojne druge proizvode.

Izvor: Agencije