Zemlje Kvinte: Kosovo ne smije ukinuti Specijalni sud

Odluka Skupštine 2015. godine da formira specijalizirana vijeća je znak da Kosovo odbacuje kulturu nekažnjivosti (Arhiva)

Države članice Kvinte izrazile su ponovo zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijaliziranim vijećima.

“Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad specijaliziranih vijeća, kao i predsjedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao ‘slučaj porodice Hajra'”, navodi se u saopćenju objavljenom na stranici Ambasade SAD-a u Prištini.

Kako se dodaje, specijalizirana vijeća su naročito važan dio posvećenosti vladavini prava i angažiranja Prištine na rješavanju zločina počinjenih na Kosovu, prenosi Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Za posvećenost vladavini prava

“Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova, uključujući i najteža vremena. Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se podržati vašu zemlju. Vaš uspjeh je u našem interesu”, navodi se u saopćenju.

Međutim, dodaje se, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) uvijek će insistirati da se na Kosovu podrži pravda.

“Nema razloga da se zaustavi rad specijaliziranih vijeća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike u Skupštini da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijaliziranim vijećima”, navodi se u saopćenju.

Takav potez, kako se dodaje, stavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava, riskira sve ono što se postiglo i postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa društva.

“Osuđujemo takav potez i svako ko to podržava odbacit će partnerstvo Kosova s našim zemljama”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Oni navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obavijeste građane o “oštrim negativnim posljedicama”, uključujući i posljedice, kako kažu, po međunarodnu i euroatlansku integraciju ukoliko “Kosovo nastavi u ovom pravcu”.

Odbaciti kulturu nekažnjivosti

Istovremeno, kako se dodaje, zemlje Kvinte očekuju od svih država da krivično gone ili u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu.

Ističe se da je formiranje specijaliziranih vijeća bio jedini način da Kosovo pokaže posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi dobijati međunarodnu podršku.

U saopćenju se navodi da je odluka Skupštine 2015. godine da formira specijalizirana vijeća bio jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti.

“Nije bilo pogodbe između međunarodne zajednice i Kosova u vezi s formiranjem specijaliziranih vijeća”, zaključuje se u saopćenju članica Kvinte.

Izvor: Agencije