Zemlje srednje i istočne Evrope zajedno protiv raka

Bolnica, Liječenje, Terapija
Jedan od problema je što ne postoji standardna procedura i pacijent u različitim ustanovama dobiva različitu skrb (AP)

Na poziv Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) u Opatiji je prvi put održan sastanak za združenu akciju onkoloških udruga pacijenata iz srednje i istočne Europe, na kojem su bili predstavnici onkoloških udruga iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

Svrha sastanka je poboljšati onkološku skrb u zemljama srednje i istočne Europe, povećati dostupnost onkološke i inovativne terapije u onkologiji te razviti sustav sveobuhvatne skrbi za onkološke pacijente i članove njihovih obitelji, prenosi Hina.

Budući da je u tih deset zemalja smrtnost od zloćudnih bolesti u stalnom porastu, predstavnici onkoloških udruga su istaknuli da su te bolesti vodeći javno-zdravstveni problem, priopćili su u petak iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Pojavnost raka porasla 30 posto

Iz KUZ-a su izvijestili i da je od 1995. godine pojavnost raka porasla 30 posto, što se, kako ističu, dijelom objašnjava povećanjem populacije i porastom udjela osoba starijih od 65 godina u općoj populaciji, te povećanom dugotrajnom izloženošću čimbenicima rizika kao što su pušenje i pretilost.

No, za razliku od zemalja zapadne Europe, u zemljama istočne i srednje Europe raste smrtnost od raka.

Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti jest premalo ulaganje u onkologiju. Hrvatska i Mađarska u Europi imaju najvišu stopu smrtnosti, koja najviše raste u zemljama s nižim stupnjem gospodarskog razvoja i BDP-om, kao što su Rumunjska, Hrvatska, Litva, Bugarska, Latvija, Poljska i Estonija, stoji u priopćenju.

“Unatoč tomu što je sama pojavnost raka u zemljama zapadne i sjeverne Europe viša, namjera sastanka je razmjena iskustava i najboljih zagovaračkih praksi u smanjenju broja oboljelih i umrlih od raka te da se razviju zajednički zagovarački projekti među zemljama iz regije i na razini regije, jer se nijedna europska zemlja protiv raka ne može boriti sama”, rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina, glavni organizator sastanka u Opatiji.

Predstavnici medicinske struke, tj. savjetodavnog tijela CEOC kongresa složili su se sa zaključcima udruga pacijenata, a posebice su istaknuli važnost registara za rak koje većina zemalja srednje i istočne Europe nema.

Slovenija ga je izradila prva, ali problem je u održavanju podataka i potrebi njegova proširenja.

Ljekari i pacijenti zajedno

Među zaključcima je i potreba ranog otkrivanja bolesti te racionalni pristup dijagnostici i pravodobni početak liječenja.

Predsjednik savjetodavnog tijela i Hrvatskog onkološkog društva profesor Eduard Vrdoljak rekoao je da liječnici moraju provoditi učinkovito liječenje prema definiranim smjernicama kako bi se postigao najbolji terapijski učinak za pacijenta.

Dodao je da moraju raditi na uspostavi povjerenja zajedno s udrugama pacijenata.

Profesor Jacek Jassem iz Poljske zaključio je da se liječnici i pacijenti moraju udružiti kako bi na vrijeme osigurali dostupnost učinkovite inovativne onkološke terapije.

Izvor: Agencije