Zemun-polje: Džuma kraj srušenog mesdžida

Vrhovni poglavar muslimana Srbije, reisu-l-ulema Sead efendija Nasufović predvodio je današnju molitvu i kasnije se obratio okupljenim vjernicima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Beogradsko muftijstvo Islamske zajednice Srbije danas je organiziralo džumu namaz u Zemun-polju, pokraj nedavno srušenog vjerskog objekta.

Najavljeno je kako će tim povodom, „sve džamije, mesdžidi i ostali verski objekti Beogradskog muftijstva biti zatvoreni, a vernici će se iz celog Beograda uputiti ka Zemun polju“, navodi se u saopćenju.

Vrhovni poglavar muslimana Srbije, reisu-l-ulema Sead efendija Nasufović predvodio je današnju molitvu i kasnije se obratio okupljenim vjernicima.

Srušen objekat krajem maja

Predstavnici komunalnih službi su, uz podršku žandarmerije, 26. maja srušili objekt Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu.

Općina Zemun saopćila je kako je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun Polje srušen jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

„Radovi su nastavljani i nakon što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava“, navodi se u saopćenju, prenose agencije.

Nakon rušenja mesdžida u izgradnji, vjernici obavljaju namaz na ulici, a vjernici također u blizini organiziraju i iftare, obroke kojima se u sumrak, tokom mjeseca ramazana, prekida post vjernika za taj dan.

Izvor: Al Jazeera i agencije