Žena prvi put izabrana za generalnu sekretarku FIFA-e

Odluka je donesena na kongersu FIFA-e u Meksiku (AP)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) prvi put u historiji na poziciji glavnog sekretara ima ženu, a to je postala Senegalka Fatma Samoura.

“Fatma je žena ogromnog iskustva i u FIFA-u će donijeti svježi vjetar. Donijet će vjetar izvana, a ne iznutra. Radila je na nekim od najizazovnijih pitanja našeg vremena. Pokazala se sposobnom liderkom koja mijenja i poboljšava organizacije, što je za nas u FIFA-i posebno važno. Ona zna koliko su važni transparentnost i odgovornost,” kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na kongresu u Mexico Cityju.

Bez nogometnog znanja

Samoura ima 54 godine, posljednja dva desetljeća vodi programe Ujedinjenih naroda u Africi, a trenutno je angažirana na humanitarnom projektu u Nigeriji, prenosi Hina.

“Ovo je predivan dan za mene. Hvala na povjerenju koje mi je ukazano. Vjerujem kako se ova uloga savršeno uklapa uz moje sposobnosti i iskustvo,” poručila je Samoura koja tečno govori engleski, francuski, španjolski i talijanski.

Na dosadašnjoj dužnosti u Nigeriji imala je širok spektar odgovornosti, uključujući izradu budžeta, upravljanje ljudskim resursima, te nabavkom. 

“Mada nema nogometnog znanja oduševljeni smo što je u našem timu,” dodao je Infantino.

Izvor: Agencije