Oglasi

Žene čine 56 posto bombaša samoubica Boko Harama

U 434 samoubilačkih napada te grupe, više od polovine napadača bile su žene.
Boko Haram u Nigeriji djeluje od 2000-ih godinaAFP

Žene predstavljaju 56 posto od 434 bombaša samoubice u napadima naoružane grupe Boko Haram u Nigeriji, izvedenih u posljednjih šest godina.

U izvještaju američkog centra za borbu protiv terorizma od aprila 2011. do juna 2017. godine izvedeno je 247 bombaških napada.

Također se stiče da se među napadačima nalazilo i 81 dijete ili tinejdžer.

Statistike pokazuju kako se na meti muških napadača nalaze mjesta koja pripadaju kršćanima, među njima i crkve, dok se na meti napadačica i djece nalaze tržnice, prodavnice, i ostala javna mjesta.

Napadi i na državne institucije

Navodi se kako ova pobunjenička grupa izvodi napade i na državne institucije te snage sigurnosti.

Uprkos akcijama protiv boraca Boko Harama koje se izvode u posljednjih nekoliko godina, prisustvo organizacije još uvijek predstavlja ozbiljan sigurnosni problem u Nigeriji.

Ova grupa u Nigeriji djeluje od 2000-ih godina, a napadi su dobili na intenzitetu nakon što je preminuo njihov lider Muhammed Yusuf dok je još bio u pritvoru 2009. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.