Žene izbjegle iz Sirije prepuštene same sebi

Mnoge žene žive u strahu od nasilja ili eksploatacije, a njihova djeca suočavaju se sa sve većim traumama i patnjama (Reuters)

Više od 145.000 izbjegličkih obitelji iz Sirije u Egiptu, Libanonu, Iraku i Jordanu, odnosno svako četvrto izbjeglo domaćinstvo, vode žene koje se same bore za opstanak, navodi se u izvještaju koji je u utorak objavila Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Izvještaj otkriva svakodnevnu borbu da se sastavi kraj s krajem, dok se žene trude zadržati svoje dostojanstvo i zbrinuti svoje obitelji u oronulim, prenatrpanim kućama, nesigurnim improviziranim objektima i šatorima.

Mnoge žive u strahu od nasilja ili eksploatacije, a njihova djeca suočavaju se sa sve većim traumama i patnjama, upozorio je UNHCR, prenosi Tanjug.

Izvještaj “Usamljena žena – Borba za opstanak žena izbjeglih iz Sirije” zasnovan je na svjedočanstvima 135 izbjeglica, prikupljenim u periodu od tri mjeseca početkom 2014. godine.

Primorane da same preuzmu odgovornost za svoje obitelji nakon što su njihovi muževi poginuli, zarobljeni ili su odvojeni od njih iz drugih razloga, one su uhvaćene u spiralu nedaća, izolacije i strepnji.

Nedostatak novca

Problem broj jedan koji te žene navode je nedostatak sredstava, navodi se u izvještaju.

Većina se bori da plati najamninu, donese hranu na stol i kupi osnovne životne namirnice, a mnoge su potrošile svu ušteđevinu.

Samo 20 posto žena ima plaćeni posao, a mnogima je teško da se zaposle ili se suočavaju s mnogo drugih problema.

Dvadeset posto njih može računati na pomoć odraslih rođaka.

Neke uživaju velikodušnost domicilnog stanovništva, poput vlasnika stanova, koji im ne naplaćuju najam ili džamija, a neke šalju djecu da rade.

Četvrtina dobiva novčanu pomoć od UNHCR-a i drugih humanitarnih agencija, a dvije trećine onih koje su dobile pomoć izjavljuju da im je to jedini izvor prihoda.

Trećina žena kaže da nema dovoljno hrane.

UNHCR je pozvao na hitnu, novu intervenciju donatora, vlada zemalja pružatelja azila i humanitarnih agencija.

“Za stotine tisuća žena bijeg iz svoje razrušene domovine bio je tek prvi korak na putu neprekidnih nedaća”, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

“Njima je ponestalo novca, svakodnevno se suočavaju sa sigurnosnim pretnjama, a tretiraju ih kao izgnanike samo zbog toga što su izgubile svoje muževe u surovom ratu. To je sramota. Ponižavaju ih zato što su izgubile sve”, rekao je Guterres.

“Žene izbjegle iz Sirije su ljepilo koje drži na okupu pokidane niti društva. Njihova je snaga izvanredna, ali one su u toj borbi prepuštene same sebi. Njihovi glasovi predstavljaju apel za pomoć i zaštitu koji se ne smije ignorirati”, rekla je specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie.

Više od 150 organizacija pruža usluge ili pomoć ženama izbjeglicama iz Sirije i njihovim obiteljima.

Sirija najveća izbjeglička kriza

Istraživanje je pokazalo brojne primjere žena izbjeglica koje preuzimaju inicijativu, pomažu jedne drugima i tragaju za rješenjima za svakodnevnu borbu.

Također je iznijelo na svjetlo dana brojna djela dobrote i velikodušnosti zemalja azila i primajućih zajednica, ali je otkrilo i to da ove pomoći nije bilo u dovoljnoj mjeri i poslalo apel donatorima da učine više da pomognu ženama izbjeglim iz Sirije da stanu na noge i zarade dovoljno za život.

Uz uklanjanje viznih i drugih ograničenja, zbog kojih je svaka peta žena odvojena od svog muža ili obitelji, UNHCR u izvještaju traži od vlada zemalja azila da nađu rešenje za njihovo spajanje.

Sa blizu 2,8 milijuna izbjeglih i milijunima raseljenih osoba Sirija je prerasla u najveću izbjegličku krizu na svijetu.

Od početka 2014. godine više od 100.000 izbjeglica iz Sirije svakog je mjeseca registrirano u susjednim zemljama.

Očekuje se da će do kraja ove godine ukupan broj izbjeglica iz Sirije doseći 3,6 milijuna, pokazuju podaci UN-a.

Od početka rata u Halepu poginulo je gotovo 26.000 ljudi

Od ožujka 2011. godine, otkad traju sukobi u Siriji, blizu 2,5 milijuna stanovnika ovog povijesnog grada je raseljeno, priopćeno je na konferenciji za novinare Slobodne vojske Sirije, javlja Anadolija. 

Dramatične brojke u Halepu

U okviru Generalne skupštine Revolucionarnih i oporbenih snaga Sirije održana je konferencija za novinare, na kojoj je govorio guverner Halepa i član Slobodne vojske Sirije Abdurahman Dedem.

On se osvrnuo na školstvo u Halepu prije i tijekom rata, kao i na broj žrtava i raseljenih osoba od početka rata do danas.

Dedem je naglasio da je prije početka sukoba u Siriji na području Halepa škole pohađalo blizu 400.000 učenika.

Zbog ratnih djelovanja, opsada, razaranja i migracija danas u Halepu u školu ide svega 30.000 djece. 

Sa šireg područja Halepa raseljeno je gotovo 2,5 milijuna ljudi, a od Assadovih bombi i vojnika poginulo je njih 26.000 tisuća.

Od tog broja skoro 23.000 poginulih je registrirano imenom i prezimenom.

Dedem je naglasio da je Assadova vojska, držeći grad pod potpunom blokadom, ugrozila mnoga povijesna naslijeđa ovog grada.

Član Revolucionarnog vijeća Celaledin Hanci, kritizirajući međunarodnu zajednicu i države koje se hvale demokracijom za patnje sirijskog naroda, pozvao je istu tu zajednicu da zaštiti kulturno naslijeđe Halepa.

Izvor: Agencije