Žene za spas japanske ekonomije

Lagarde vjeruje u radnu sposobnost žena (AP)

Žene bi mogle spasiti posustalu japansku ekonomiju kada bi više njih bilo zaposleno, izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Lagarde je navela da bi sve manja i sve starija japanska radna snaga, zbog koje se država bori platiti račune u oblasti socijalne zaštite, mogla zaista iskoristiti injekciju ženskog talenta, prenijela je agencija AFP.

“Budući da postoji problem sa starenjem radne snage, vjerujemo da bi žene mogle dosta pomoći”, rekla je Lagarde novinarima u Tokiju, gdje MMF održava godišnji sastanak.

“To je od ključnog značaja za cijeli svijet, ali posebno za Japan”, navela je ona, pozivajući se na izvještaj MMF-a o ulozi žena u Japanu, koji je, prema njenim riječima, “pokazao da bi žene zapravo mogle spasiti Japan”.

“Danas je pet od deset žena u Japanu van tržišta rada, u odnosu na dva od deset muškaraca”, navela je direktorica MMF-a, dodajući da bi, kada bi postojala “bolja obdaništa i bolji sistem podrške i kulturološkog prihvatanja činjenice da su žene sposobne da rade, bile bi odlične za japansku privredu”.

Najbrže smanjenje stanovništva

Uprkos visokom nivou obrazovanja, mnoge žene u Japanu napuštaju radna mjesta kada dobiju djecu, a postoje i društveni pritisci da žena bude domaćica.

Nekada snažna japanska ekonomija već dvije decenije se bori sa deflacijom i anemičnim rastom.

Lagarde, bivša ministrica finansija Francuske, govorila je nakon što je guverner Banke Japana naglasio važnost podizanja udjela starijih i žena u radnoj snazi.

Japanska populacija sve je manja i starija, budući da mladi masovno odgađaju osnivanje porodice, koju smatraju preprekom u životnom stilu i karijeri. Slaba ekonomija također obeshrabruje mlade ljude da osnivaju porodicu.

Stanovništvo Japana je prošle godine smanjeno najbržim tempom otkako postoje mjerenja, odnosno za rekordnih 0,2 posto na oko 127.799.000, a u narednim decenijama očekuje se još drastičniji pad.

Postotak stanovnika starijih od 65 godina iznosi 23,3 posto, što je, prema podacima japanske vlade, rekord u toj zemlji i najviši nivo u svijetu.

Izvor: Agencije