Ženeva: UN posreduje u pregovorima o Libiji

Na sastanak još nisu došli važni predstavnici Tripolija (Reuters)

U Ženevi su počeli pregovori između libijskih rivalskih frakcija sa ciljem da se postigne mirovni sporazum koji bi mogao dovesti do stvaranja  jedinstva vlasti.

Ujedinjeni narodi su domaćin razgovara u švicarskom gradu u vrijeme kada situacija na terenu upozorava da bi oni mogli biti posljednja prilika da se postigne mir u naftom bogatoj sjevernoafričkoj zemlji.

Bernadino Leon, posebni izaslanik UN-a za Libiju, kazao je na početku pregovora u srijedu da se nada da će oružane grupe pristati na primirje, kako bi podržali proces.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr javlja iz Ženeve da nekoliko “veoma važnih osoba” nije prisutno na razgovorima.

Razgovori bi trebali ujediniti delegate samoproglašene vlade, koja je preuzela glavni grad Tripoli prošle godine, te međunarodno priznatu Vladu premijera Abdullaha al-Thinnija, kao i oružane snage povezane sa suparničkom administracijom.

Novi vladari Tripolija su kazali da su njihovi zastupnici odgodili odluku o dolasku na razgovore u Ženevu do nedjelje zbog zabrinutosti kako su pregovori organizirani.

Leon je rekao da će vrata ostati otvorena i rekao je da je ohrabren time što je nekoliko predstavnika općina povezanih sa Tripolijem odlučilo doći.

Početni razgovori

Početni razgovori bi mogli trajati do petka, a zatim se nastaviti sljedeće sedmice ako predstavnici Tripolija odluče doći, rekao je on.

“Predlažemo sporazum i predlažemo novu vladu jedinstva kako bi počeli rješavati njihove političke razlike”, rekao je Leon na konferenciji za novinare.

“Drugi cilj je da se zaustave borbe.”

Libija je zapala u nerede nakon svrgavanja Muammara Gaddafija u oktobru 2011, poslije pobune koju je podržao NATO. Potom su uslijedile borbe za teritoriju između suparničkih vlada i boraca.

Međunarodno priznata Vlada sa sjedištem u Tobruku, koja je izgubila kontrolu nad većinom zemlje, zatražila je pomoć međunarodne zajednice.

U utorak su ubijena trojica libijskih vojnika, a četvorica ranjena, u napadu autobombom na punkt na cesti zapadno od Bengazija, rekao je vojni zvaničnik.

Vlada sa sjedištem u Tobruku se mjesecima bori sa rivalskim borcima za kontrolu nad Bengazijem.

Izvor: Al Jazeera i agencije