Zeničani u domovima zbog velike zagađenosti zraka

Smatra se kako je ovo najveća koncentracija SO2 u posljednje dvije decenije

Operativni štab za praćenje zagađenja na području općine Zenica zbog velike zagađenosti u srijedu poslijepodne proglasio je upozorenje građanima i privrednim subjektima u cilju poduzimanja odgovarajućih mjera, javlja Fena.

„Tri sata uzastopno koncentracija sumpor dioksida prekoračila je 400 mikrograma po kubnom metru, što se smatra epizodom visoke zagađenosti zraka, stepena upozorenja, a nastupa stabilna vremenska situacija koja pogoduje rastu koncentracija zagađujućih materija u zraku“, navedeno je iz Operativnog štaba.

Privredni subjekti dužni su poduzeti sve mjere iz stepena upozorenja definisanih Operativnim planom interventnih mjera, a građani se upozoravaju da maksimalno smanje boravak na otvorenom na području grada Zenice, posebno rizične grupe stanovništva.

Smatra se kako je ovo najveća koncentracija SO2 u posljednje dvije decenije. U zeničkom naselju Tetovo 12. oktobra 2008. godine zabilježena je maksimalna koncentracija SO2 od 168 mikrograma po kubnom metru, što je bio opći znak za uzbunu.

To je bio tri puta veći nivo zagađenosti zraka od krajnje granice koju je propisala Evropska Unija koja je odredila da je krajnje dozvoljena vrijednost 50 mikrograma po kubnom metru.

Izvor: Agencije