Zenički rudari stupili u generalni štrajk

Rudari kažu da problemi u rudniku traju već šest mjeseci i više ne žele šutjeti (Anadolija)

Nakon sastanka Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Uprave rudnika donesena je odluka o stupanju u generalni štrajk i obustavi proizvodnje u sve tri jame.

Proizvodnja je stala u sve tri zeničke jame i ukoliko se za 48 sati ne ispune zahtjevi rudara, štrajk će se u ponedjeljak nastaviti ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu, javlja Anadolija.

Rudar Mehrudin Mahmić je dvije noći proveo u krugu pogona. Za Anadoliju je rekao da u ponedjeljak ide u Sarajevo kako bi se borio za svoja prava.

„Ovdje sam već dvije noći i evo dočekali smo sastanak, ali na njemu nisu ispunili sve naše zahtjeve. Od regresa nema ništa pa ćemo u ponedjeljak mobilisati sve brigade i krenuti u Sarajevo da tamo riješimo naše probleme. Danas je i zvanično donesena odluka o stupanju u  generalni štrajk“, pojasnio je Mahmić.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč kazao je da je na vanrednoj sjednici Skupštine formiran štrajkački odbor i da su od 12 sati rudari u generalnom štrajku.

„Dali smo 48 sati da se ispune naši zahtjevi i u koliko se to ne riješi mi u ponedjeljak pješice idemo pred zgradu Elektroprivrede BiH u Sarajevu. Zahtijevamo da se isplati regres i da se isplata toplog obroka i plata vrši kontinuirano kao i da se hitno počne ulagati u rudnik Zenica“, rekao je Oruč.

Većina rudara napustila je pogon rudnika nakon što im je štrajkački odbor saopćio odluku da se u ponedjeljak planira odlazak u Sarajevo.

Komorati iz Raspotočja

Štrajk je počeo u srijedu navečer zbog neisplaćenih naknada za topli obrok i regres, a rudari kažu kako će, ako se danas ne riješi njihov problem, protesti trajati do ponedjeljka i onda će krenuti u Sarajevo.

Jutros su im se pridružili i komorati iz druge smjene jame Raspotočjepiše novinska agencija Patria.

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata, rekao je da su rudari zatražili obraćanje direktora Elektroprivrede ili premijera. Ukoliko se to danas ne desi, idu pješke u Sarajevo.

Okupljeni su cijelu noć proveli ispred Stare jame, dok su direktor i drugi članovi uprave rudnika jutros stigli na posao i nesmetano ušli u zgradu.

Uprava, navodno, nema novac za uplatu cjelokupnog iznosa rudarima.

Prisjećanje na tragediju

Ranije je tehnički direktor Munir Halilović kazao rudarima da su sredstva uplaćena, ali mu rudari ne vjeruju. Kažu da problemi u rudniku traju već šest mjeseci i više ne žele šutjeti.

„Bio je Bajram, djeca su krenula u školu, ja svom djetetu nemam dati ni jednu marku“, kazao je rudar Amir Arnaut, prenosi Patria.

Rudari ističu kako su jednoglasni u zahtjevima kolega koji su u štrajku od srijede navečer, ali naglašavaju kako u jami ima još dosta problema koje je Uprava obećala riješiti nakon rudarske nesreće prošle godine u kojoj je živote izgubilo pet njihovih kolega.

„Naravno da podržavamo naše kolege i da tražimo isplatu regresa, ali nas ovdje muče i mnogi drugi problemi. Želim istaći kako smo spremni ostati cijelu noć ovdje odnosno sve dok Uprava ne usvoji i ne realizuje naše zahtjeve“, kazao je sinoć Jasmin Hanjalić, električar u jami Raspotočje.

Direktor RMU Zenica, Esad Čivić sinoć je izjavio kako će danas najvjerovatnije podnijeti krivičnu prijavu pred Općinskim sudom zbog, kako kaže, nelegalnog štrajka.

Izvor: Agencije