Zeri: Neuspješna diplomatija Thacija

Analitičari tvrde da Thaci promovira sebe kao budućeg predsjednika (EPA)

Zamjenik premijera kosovske vlade Hashim Thaci nije već pet mjeseci uspio izdejstvovao nijedno priznanje nezavisnosti Kosova, konstatira prištinski dnevnik Zeri.

Bez obzira na činjenicu, dodaje list, da je obavio više od 15 zvaničnih posjeta inostranstvu, čak i zemljama sa velikim utjecajem, konkretnih rezultata nema, prenosi agencija Tanjug.

Zvaničnici političkih partija i analitičari smatraju da je Thaci neuspješan u sferi diplomatije prije svega zato što promovira sebe kao budućeg predsjednika, a ne ono što za šta je izabran.

Nezadovoljni sa radom sefa diplomatije su i visoki zvaničnici koalicionog partnera Thacija iz Demokratske lige Kosova (LDK).

Poslanica Vjosa Osmani kaže da nije ni očekivala da će biti progresivnih pomijeranja, “jer prljava igra koja je vođena i u prošlom mandatu je ukazala na totalnu neozbiljnost vanjske politike”, navodi list.

Poslanica Samoopredjeljenja Puhie Demaku je rekla da se Thaci mnogo više koncentrirao da se promovira kao predsjednik Kosova nego da radi posao za koji je izabran.

Kritičan na rad Thacija je i profesor prava Fisnik Korenica koji je rekao da je Thaci ciljano izabrao da bude ministar vanjskih poslova kako bi mu ta funkcija poslužila za promociju u evropskim centrima kao budućeg kandidata za predsjednika Kosova.

On je dodao da ne očekuje rezultate priznavanja nezavisnosti Kosova dok Thac vodi diplomatiju, navodi Zeri.

‘Ratni zločinac’

U međuvremenu, predsjednik Češke Miloš Zeman istakao je da on lično ne priznaje nezavisnost Kosova i zato ne šalje ambasadora u Prištinu.

Zeman je rekao da je “mnogo puta javno rekao da je Hashim Thaci ratni zločinac”.

Na pitanje da li misli da EU vodi principijelnu politiku prema Srbiji Zeman za praznični broju lista Novosti kaže:

“Sve zavisi od onoga što se dogovore Srbija i Kosovo. Po mom mišljenju, svako miješanje sa bilo koje strane može biti kontraproduktivno, greška”.

Zeman ne misli da je neophodan uvjet za prijem Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Pet članica EU, Slovačka, Španija , Grčka, Rumunija i Kipar ne priznaju Kosovo”, kaže on.

Zeman misli da bi Srbija mogla da postane punopravna članica EU u narednih nekoliko godina.

“Iskreno se nadam”, dodao je on.

Češki predsjednik smatra da je kosovski presedan otvorio Pandorinu kutiju i započeo opasan proces prekrajanja granica i mijenjanja teritorijalnog integriteta širom svijeta.

Izvor: Agencije