Žestok oporavak ruske rublje ove godine

Ruska valuta je ove godine ojačala prema dolaru za 17 posto (Reuters)

Očekuje se kako će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta na svijetu, budući kako je samo brazilski real zabilježio bolji kurs prema američkom dolaru od ruske valute.

Rastuće cijene nafte i sve veće interesovanje stranih ulagača, uprkos sankcijama, glavni su razlozi oporavka rublje, prenose agencije.

Ruska valuta je ove godine ojačala prema dolaru za 17 posto, u čemu ju je samo malo nadmašio brazilski real koji je porastao više od 17 procenata prema dolaru.

Aktivni stranci

Rublja je imala težak prvi mjesec u 2016. godini, kada je nafta pala na 27 dolara po barelu, pri čemu je njena vrijednost prema dolaru potonula na najniži nivo ikada – 82 rublje za dolar.

Sa stabilizacijom cijene nafte, kurs ruske valute se vratio na 60,40 rubalja za dolar u decembru ove godine. Jučer se rublja trgovala na nivou od 60,80 za dolar i 63,60 za euro, što je u oba slučaja blizu 18-mjesečnog najvišeg nivoa.

„Registriramo ove godine aktivan ulazak stranaca na tržište rublje i kupovinu obveznica denominovanih u rubljama, obzirom na pozitivan trend jačanja rublje i uzimajući u obzir dobre prinose tih obveznica“, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Stanje na berzama

Od početka godine, udio stranih kupaca ruskih saveznih obveznica (tzv. OFZ) porastao je više od pet posto, na gotovo 27 procenata.

Rusko tržište dionica takođe je zabilježilo dobre rezultate. Indeks Moskovske berze za trgovanje u rubljama MICEX, porastao je 24 posto u ovoj godini, premašujući mnoge rekordne nivoe, dok je RTS indeks denominiran u dolarima bio još uspješniji, sa skokom od 49 procenata od januara do decembra 2016.

Prema mišljenju mnogih analitičara, izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a također otvara značajne mogućnosti za investiranje u Rusiju, pošto se predviđa poboljšanje veza između Moskve i Washingtona pod Trumpovom administracijom.

Izvor: Agencije