Žestoka borba za prvog evropskog komesara

Ko dobije podršku većine, na poziciji će zamijeniti Jose Manuela Barrosa, kojem istječe mandat (EPA)

Dvije sedmice uoči izbora za Evropski parlament, u okviru kampanje kandidati za novog predsjednika Evropske komisije posjetili su Italiju. Njihov susret treba promovirati značaj te važne pozicije, ali i institut direktne demokratije u izboru, jer će prvi put rezultati parlamentarnih izbora utjecati na izbor predsjednika EK-a.

Dvojicu najistaknutijih kandidata – bivšeg premijera Luksemburga Jean-Claudea Junckera i aktuelnog predsjednika EP-a Martina Schulza – kandidirala su dva najveća politička bloka u EP-u. Onaj koji dobije podršku većine na poziciji će zamijeniti Josea Manuela Barrosa, kojem istječe mandat.

“Bilo je vrijeme za ovako nešto. Činjenica da glavne evropske političke familije, na čelu s vodećim kandidatima, sudjeluju u ovoj kampanji dodatni je plus. Pod utiskom sam da Evropljani veoma dobro reagiraju na te nove napore da Evropu pojasnimo na bolji način”, kazao je Juncker.

Građani plaćaju dug

“Razumijem da su izgubili povjerenje zbog nekih špekulanata koji žive u Evropskoj uniji, zarađuju milijarde i ne plaćaju porez. Kada se pojave gubici koji se broje u milijardama, građani plaćaju dug. To nije fer i pravedno”, smatra Schulz.

Na kraju svog mandata Barroso se osvrnuo na krizu eurozone i poteze koji su, kako je rekao, sačuvali stabilnost zajedničke valute.

“U osnovi, egzistencijalna kriza eura – mislim da možemo reći da je riješena. Tačno je da neki problemi ostaju i znamo za poteškoće u socijalnom smislu. Ali, realnost je da su oni posmatrači i analitičari u Evropi i van nje koji su predviđali grčki izlaz, krizu eura i dezintegraciju Evrope bili potpuno u krivu. Oni su jedini koji se trebaju izviniti”, smatra Barroso.

U međuvremenu su Njemačka i Francuska upozorile da bi moglo proći više sedmica poslije izbora za EP 25. maja prije nego što lideri EU-a budu izabrali novog predsjednika EK-a.

“Planiran je sastanak evropskih lidera i šefova vlada 27. maja, ali odluka neće biti donesena u utorak ili srijedu poslije izbora”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom posjete predsjednika Francuske Francoisa Hollandea sjevernoj Njemačkoj, prenio je AFP.

‘Politička trgovina glasovima’

“Pregovori će potrajati nekoliko sedmica”, dodala je njemačka kancelarka.

Hollande je kazao da će “odgađanje” biti neophodno da bi se došlo do najbolje nominacije, iako će rezultati izbora “biti poštovani”.

Signalizirajući odgađanje, Hollande i Merkel, također, ukazuju da će imenovanje osoba koje će zamijeniti Barrosa najvjerovatnije proći uz “političku trgovinu glasovima”, navela je francuska agencija, ukazujući da nova pravila EU-a žele izbjeći takve situacije.

Prema Lisabonskom ugovoru iz 2009. godine, nacionalni lideri moraju prvi put uzeti u obzir izborne rezultate za EP kada budu nominirali osobu koja će biti na čelu EK-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije