Žestoka svađa zbog Katara na sastanku Arapske lige

Rasprava se potom pretvorila u svađu tokom koje su Kattan i Muraikhi jedan drugom rekli da ušute (AP)

Diplomate iz Katara i četiri države koje blokiraju ovu zaljevsku državu razmijenile su oštre riječi na sastanku Arapske lige u Kairu.

Današnji sukob, koji se desio tokom direktnog televizijskog prijenosa, posljednje je poglavlje u tromjesečnoj krizi u Zaljevu u kojoj Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein blokiraju Katar.

Koalicija četiri države prekinula je diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna, suspendiravši zračne i trgovačke rute ka svome zaljevskom susjedu.

Četiri arapske države optužuju Dohu da podržava regionalnog protivnika Irana i finansira „terorizam“, a Katar ove optužbe odbacuje kao „neosnovane“.

Kuvajt pokušava posredovati u ovom sporu.

Tokom svog pozdravnog obraćanja, katarski ministar vanjskih poslova Sultan bin Saad al-Muraikhi nazvao je Iran „časnom državom“ i kazao kako je došlo do poboljšanja odnosa dvije države otkako je blokada stupila na snagu.

Veze sa Iranom

Odgovorio mu je saudijski predstavnik u Arapskoj ligi Ahmed al-Kattan kazavši: „Čestitke Iranu, a uskoro ćete to, Božjom voljom, zažaliti“.

„Ako braća u Kataru smatraju kako će imati koristi u novim vezama sa Iranom, želim poručiti kako je ova procjena krenula u pogrešnom smjeru. Katarani će biti odgovorni za svaku takvu odluku. Naredni dani će im pokazati da su u krivu jer mi znamo kako katarski narod nikada neće prihvatiti da Iranci igraju važnu ulogu u Kataru“, rekao je Kattan.

Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash izjavio je kako se zaljevska kriza nastavlja „zbog nespremnosti Katara na mir“.

„Ovaj pravac se mora promijeniti i mi ćemo nastaviti sa našim politikama sve dok Katar ne promijeni svoju politiku agresije protiv četiri države koje ga bojkotiraju, sve dok Doha podržava i finanasira terorizam i sve dok se miješa u unutrašnje poslove bliskoistočnih država“, rekao je on.

Muraikhi je odgovorio rekavši kako je kriza nastala kada je hakirana Katarska novinska agencija QNA, što su učinili hakeri koje podržava UAE, a koji su pripisali lažnu izjavu katarskom emiru.

„Potom smo vidjeli okrutnu medijsku kampanju protiv Katara koju su vodili bijesni psi uz podršku nekih režima“, kazao je on i dodao kako je „Gospodin Anwar [Gargash] zaboravio spomenuti kako su četiri države koje blokiraju Katar pokušale vojnu akciju protiv njegove države 1996. godine“.

Katarski diplomata je komentirao Kattanov stav u raspravi kazavši kako su to „sve prijetnje i da ne smatra kako on ima ovlasti da prijeti i govori ovako“.

Rasprava se potom pretvorila u svađu tokom koje su Kattan i Muraikhi jedan drugom rekli da ušute.

Svrgavanje emira

Muraikhi je naveo kako Saudijska Arabija pokušava svrgnuti katarskog emira i zamijeniti ga sa ministrom vanjskih poslova Šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem koji je pomogao u pregovorima da katarski hodočasnici mogu ići na hadž u Saudijsku Arabiju.

„Ovo je nekorektan način govora jer Kraljevstvo Saudijske Arabije nikada neće napraviti takve jeftine poteze i ne želimo promjenu režima, ali morate znati da Kraljevstvo može uraditi sve što želi, uz Božju volju“, naveo je Kattan.

Egipatski šef diplomatije Sameh Shoukry je rekao kako su Muraikhijevi komentari neprihvatljivi.

„Svi vrlo dobro znamo dugu historiju Katara u podržavanju terorizma i kako su oni dali oružje i novac u Siriji, Libiji, Jemenu, pa čak i u Egiptu gdje su mnogi ubijeni“, rekao je Shoukry.

Katar je podržavao demokratski izabranu Vladu Egipta Muslimanske braće prije nego je ona svrgnuta u vojnom udaru 2013. godine.

Arapske države traže da Katar prekine sve veze sa Braćom i drugim grupama za koje oni smatraju da su „terorističke“.

Izvor: Al Jazeera