Žestoka uvertira Mayweathera i Pacquiaoa prije meča

Prvi put uoči bokserskog meča koji je nazvan “mečom vijeka”, na jednom mjestu našli su se njegovi akteri – Floyd Mayweather mlađi i Manny Pacquiao. Zajedničkim pojavljivanjem pred medijima u Los Angelesu počelo je zagrijavanje atmosfere za njihov obračun 2. maja u ringu u Las Vegasu.

Sve se desilo baš kako i priliči Hollywoodu, na crvenom tepihu. Pacquiao je stigao ranije, Mayweather, u svom stilu, kasnije, kako bi promovirali borbu kojoj promocija možda nije ni potrebna.

“Drugi maj. Borba stoljeća. Sve se svodi na borbu s najboljim. A Pacquiao je jedan od najboljih boksera ove ere. Mislim da nismo mogli odabrati bolji trenutak. Naš plan je – biti mudar i svaku borbu shvatiti maksimalno ozbiljno, kao i proteklih 47”, kazao je Mayweather, svjetski prvak po izvedbama WBA (Svjetska bokserska asocijacija), WBC (Svjetski bokserski koncil) i The Ring.

Uloga autsajdera

Ovo je bio jedini susret američkog i filipinskog borca do vaganja pred borbu, u kojoj je Amerikanac Mayweather favorit.

“To je dobra stvar. Sviđa mi se biti autsajder. Posljednji put sam u toj ulozi bio 2008. godine. To mi pomaže, daje mi više motivacije, više ohrabrenja, više odlučnosti da treniram i da se borim”, ističe Filipinac, koji je prvak svijeta po verziji Svjetske bokserske organizacije (WBO).

Nakon šest godina pregovora, našli su zajednički interes.

“Ovo je najveći izazov u mom životu. Konačno je tu, preda mnom. Čekao sam na ovo jako dugo. Svog boksera spremit ću najbolje što mogu. Pred nama je najteža borba života, protiv najboljeg boksera na svijetu. Isprašit ćemo mu tur. Žao mi je, Floyd”, rekao je trener takmičara sa Filipina Freddie Roach.

Unosna borba

Mayweatheru pripada 60 posto zarade, u njegovom slučaju cifra bi mogla iznositi 120 miliona dolara.

“Svima koji govore o tome kako je došlo do ove borbe želim reći – ona će se dogoditi jer sam ja to  želio. Nećemo se boriti jer je to tražio Pacquiao, već zato što smo mi tražili protivnika za maj i željeli smo najboljeg. Zato smo izabrali Pacquiaja”, kazao je Amerikanac.

Mayweather, koji ima 38 godina, sakupio je u dosadašnjoj karijeri 47 pobjeda, dok je Pacquiao dvije godine mlađi i ubilježio je 57 pobjeda i pet poraza – posljednji prije dvije i po godine.

Maj će ponuditi borbu velter kategorije, u kojoj će u igri biti četiri pojasa najuglednijih svjetskih verzija.

Izvor: Al Jazeera i agencije