Žestoke borbe u Halepu nakon udara zapaljivim bombama

Sirijski i ruski ratni avioni od sinoć do danas na Halep izveli 150 zračnih napada (Anadolija)

U napadu barel-bombama vojnih helikoptera sirijskih vladinih snaga na naselja Sukkeri i Ensari u Halepu, koja se nalaze pod kontrolom opozicije, poginulo je 11, a ranjeno 30 osoba.

Zvaničnik civilne zaštite u Halepu Najeeb Ensari kazao je kako su sirijski i ruski ratni avioni od sinoć do danas na Halep izveli 150 zračnih napada.

U predgrađu drugog po veličini sirijskog grada u toku su žestoke borbe koje su uslijedile nakon zračnih napada za koje se tvrdi da su najintenzivniji u posljednjih nekoliko mjeseci.

U zračnim napadima, borbeni avioni su gađali ciljeve u oblasti pod kontrolom pobunjenika, prenosi Tanjug.

Bombardiranje je uzrokovalo i velike požare, prenosi AFP.

Kako prenose agencije, opozicioni aktivisti optužili su sirijsku vladu i njene ruske saveznike za bacanje zapaljivih bombi zbog kojih su angažirani volonteri vatrogasci, kako bi lokalizirali požare u već razorenom gradu.

Ulice u plamenu

Dopisnik AFP-a iz predgrađa Halepa, koje je pod kontrolom opozicionih snaga, prenosi da su čitave ulice u plamenu nakon bombardiranja.

Militanti i opozicioni pobunjenici pokušavaju da prodru u grad koji je pod kontrolom sirijske vojske kako bi povratili svoju vlast nad tim gradom.

U jučerašnjim zračnim napadima na istočni dio Halepa poginulo je 12 civila među kojima je i dvoje djece, što je najveći broj žrtava od početka dogovorenog prekida vatre, navodi sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Nakon neuspjeha primirja koji su dogovorile Moskva i Washington, došlo pojačane su borbe na svim većim sirijskim ratištima, prenosi AFP.

Izvor: Agencije