Žestoke borbe za prevlast u Halepu

Dok je pažnja svijeta usmjerena na borbe za većinski kurdski grad Kobani, na sjeveru Sirije, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada intenzivirale su napade na pobunjenike u Halepu.

Do sada nijedna strana nije uspijela nadvladati drugu, a borba za prevlast nad Halepom traje godinama.

Obje strane se nalaze u nekoj vrsti pat-pozicije, tako da najveći grad ove zemlje i njen nekadašnji komercijalni centar ostaje podijeljen.

“Uspjeli smo presjeći put iz grada do sela Handarat, kojim su snage režima dopremale zalihe, i nadamo se da ćemo u narednim danima eliminirati njihove jedinice koje se nalaze u selu”, rekao je komandant snaga opozicije Abu Hurayrah.

Prema navodima pobunjenika, Assadovi borci i dalje čvrsto drže front uz pomoć iranskih boraca, a Iran je prethodno u više navrata priznao prisustvo svoje elitne Quds brigade, koja se bori na Assadovoj strani. Ova iranska brigada navodno ima čisto savjetodavnu ulogu.

Zona zabrane letova

“Opkolili smo selo Handarat, u kojem se nalaze snage režima. Stanovnicima Halepa je sada jasno da režimska vojska ne može napredovati ni centimetra, a selo Handarat će postati njihova grobnica. Pokušavali su osloboditi put zaliha i probiti se kroz područja koja mi držimo pod kontrolom, ali nisu uspjeli”, kazao je komandant snaga opozicije Umar Al-Ashqar.

Više grupa pokušava osvojiti ovaj grad – grupa Islamska država Irak i Levant sa sjevera, Islamski front sa juga, Assadove snage sa zapada i Slobodna vojska Sirije sa istoka, ali nijedna ne uspijeva znatnije napredovati.

Slobodna vojska Sirije se nada da će se, uspostavljanjem sigurnosne zone i zone zabrane letova, koju zagovara Turska, stanje na terenu preokrenuti u njihovu korist.

Izvor: Al Jazeera