Žestoke borbe za vojnu bazu u Afganistanu

Prije mjesec dana najveća britanska baza u Afganistanu predana je afganistanskim sigurnosnim snagama te zemlje (Reuters)

Talibanski borci uspjeli su u subotu probiti liniju odbrane afganistanske vojske oko velike bivše američke i britanske vojne baze Camp Bastion i u toku je bitka za nju, rekli su dužnosnici.

U bazi Camp Bastion, u provinciji Helmand, povremeno odjekuje pucnjava, trećeg dana bitke za nju koja je počela u četvrtak napadom nekoliko desetaka talibana naoružanih automatskim oružjem i samoubilačkim prslucima, rekao je general afganistanske vojske Ayatullah Khan.

“Neki su uspjeli ući u bazu, zauzeli položaje i počeli pucati na vojsku”, objasnio je, navodi agencija Hina.

Sukobi u toku

Glasnogovornik guvernera Helmanda Omar Zwak rekao je da borbe i dalje traju, nakon što je u petak poginulo 26 pobunjenika i pet afganistanskih vojnika.

S druge strane, glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid tvrdi da su u sukobima poginule stotine afganistanskih i američkih vojnika, navodi Agencija Anadolija.

Prije mjesec dana najveća britanska baza u Afganistanu predana je sigurnosnim snagama te zemlje.

U subotu je zabilježen i sukob između afganistanskih snaga i talibana na području Sengila, u gradu Helmandu, uslijed čega je poginulo pet vojnika i 12 talibana.

Sukobi i dalje traju te su kao pojačanje poslane vojne jedinice u taj dio zemlje

Dvije žrtve napada u Kabulu

Jedan strani državljanin i jedan Afganistanac poginuli su u napadu talibana na zgradu koji koriste stranci, a koja se nalazi u blizini zgrade Parlamenta u Kabulu, izjavio je glasnogovornik afganistanske policije.

Elitna jedinica afganistanske policije sukobila se s napadačima u zapadnom dijelu Kabula, gdje su odjeknule eksplozije.

“Napadači su ušli u zgradu, koju su opkolile snage bezbjednosti. Sukob je trajao tri sata”, rekao je glasnogovornik policije u Kabulu, koji nije mogao precizirati nacionalnost žrtava.

On je dodao da zgradu koriste manje strane humanitarne organizacije, prenio je AFP.

Odgovornost za napad u poruci preko Twittera preuzeo je glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid.

On je kazao da su posljednjih dana u seriji samoubilačkih napada “pogođeni važni neprijateljski ciljevi”.

U samoubilačkom napadu na diplomatski konvoj u Kabulu prije dva dana poginulo je šest lica, među kojima jedan Britanac.

Izvor: Agencije