Zimbabve će u petak dobiti novog predsjednika

Mnogi se pitaju je li Mnangagwa promjena koja je zemlji neophodna (EPA)

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa u petak će položiti zakletvu za novog predsjednika države nakon ostavke Roberta Mugabea, koji je na vlasti bio gotovo četiri desetljeća, objavila je u srijedu državna televizija ZBC.

Visoki zvaničnik zimbabveanske vladajuće stranke saopćio je da se Mnangagwa vratio u zemlju.

Sastanak s članovima Politbiroa

Lovemore Matuke potvrdio je da je Mnangagwa u prijestolnici Harareu, i da će se sastati s članovima Politbiroa u stranačkom sjedištu kako bi bio obaviješten “o onome šta se dešavalo tokom njegovog odsustva”.

Mnangagwa, koji je pobjegao na sigurno nakon što ga je Mugabe smijenio prije dvije sedmice, sletjet će u Harare u 18 sati po lokalnom vremenu, objavila je televizija.

Njegova smjena potaknula je vojsku da prisili Mugabea da se povuče, prenosi Hina.

Sekretar vladajuće stranke ZANU-PF Patrick Chinamasa ranije je najavio da će Mnangagwa danas položiti zakletvu kao šef države. 

Šef zastupničke grupe ZANU-PF Lavmor Matuke ranije je rekao za Reuters da će Mnangagwa položiti zakletvu unutar 48 sati od Mugabeove ostavke i da će ostati na mjestu predsjednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sljedećih izbora, koji moraju biti održani do septembra 2018.

Mugabe (93) u utorak je podnio ostavku Parlamentu.

On je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi “odmah i dobrovoljno” kako bi imao “lagani prenos moći” nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podnio pismeno, a pismo je pročitano pred zastupnicima u Parlamentu, koji su tu informaciju dočekali s oduševljenjem.

‘Krokodil’ na čelu zemlje

Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Njegova ostavka uslijedila je sedmicu nakon što je vojska preuzela vlast. Mugabe je ranije razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamjenika.

Emmerson Mnangagwa, nemilosrdni politički operativac, zamijenit će Mugabea na čelu Zimbabvea, ali mnogi se pitaju je li on stvarno promjena koja treba državi.

Mnangagwu zovu “Ngwenya” (“Krokodil”) zbog političke lukavosti i bezobzirnosti, prenose agencije.

Izvor: Agencije