Zimbabve se oslanja na Kinu zbog sankcija

Kineski predsjednik Xi Jinping je na afričkoj turneji i očekuje se da će u Zimbabveu najaviti nove kineske investicije. Ova država očajnički treba strani kapital, ali novi krediti podrazumijevaju i povećanje duga.

Većina robe u prodavnicama u Zimbabveu proizvedena je u Kini. Do sada su slične proizvode stanovnici ove zemlje morali nabavljati iz susjednih zemalja.

“Posljednja četiri mjeseca robu sam naručivao iz Južnoafričke Republike. Sada ih dobijam iz Kine, kvalitetne su, jeftine, ne mogu se požaliti”, kaže biznismen Blessing Kapesa.

Industrija te zemlje radi s polovinom kapaciteta, pa se moraju oslanjati na kineske proizvode. Dužnosnici za slabost proizvodnog sektora krive sankcije Zapada, uvedene zbog navodnog kršenja ljudskih prava koje negiraju.

Kina je često kritizirana jer, bez obzira na sve glasnije optužbe, i dalje sarađuje sa Zimbabveom.

Dužnosnici kažu da namjeravaju posuditi kineski novac kako bi gradili nove ceste, bolnice i škole, ali ekonomija ove zemlje posrće. Mnogi se pitaju kako će Zimbabve Kini vratiti novac.

Potonuti dublje u dužničke vode

Pojedini ekonomisti smatraju da to neće biti nimalo jednostavan zadatak. 

“Država će moći platiti jedino ako poveća proizvodnju i izvoz, i ukoliko porastu cijene na svjetskom tržištu. Sve to je teško zamisliti, a još teže postići. Morali bismo povećati izvozne rezultate u veoma konkurentom okruženju. Ovo nije pogodna država za strane investitore, a ukoliko zaista dolazi nekoliko kineskih ulagača bio bih veoma iznenađen”, smatra ekonomist John Roberston.

U prošlosti je Zimbabve optuživan da ne vraća neke svoje dugove. Međutim, Kina i dalje ulaže u građevinske i energetske projekte. 

Također, proizvodi i donira medicinske uređaje slabo opremljenim javnim bolnicama. Ali, u trenutku pada cijena sirovina na svjetskom tržištu mijenjaju se i uvjeti otplate pozajmica.

Dovoljno je razloga za zabrinutost da bi Zimbabve mogao potonuti dublje u dužničke vode. 

Izvor: Al Jazeera